Το επεδίωξε, επέμεινε και τελικά φαίνεται να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν, το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ_είχε κατ´ ιδίαν συνομιλίες την Τετάρτη με όλους τους νέους επιτρόπους_ το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συζήτησαν για τις αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν.

Η προπαρασκευή για το νέο ρόλο και τα καθήκοντα του νέου έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ είχε γίνει κατά τη συνάντηση και τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ.Σαμαράς από την πρώτη στιγμή έθεσε το αίτημα να αναλάβει η Ελλάδα τον τομέα της μετανάστευσης λόγω και του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζει με τη λαθρομετανάστευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της νέας επιτροπής θα ανακοινωθούν πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα και θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες το παρασκήνιο είναι πολύ έντονο για την τελική κατανομή των αρμοδιοτήτων και υπήρξαν πολλές «καραμπόλες», ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι τελικά ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν θα είναι ο νέος επίτροπος Οικονομικών, ο γάλλος Πιέρ Μοσχοβισί θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού και ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ που είχε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας αναλαμβάνει τον τομέα του εμπορίου που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.