Το καρτέλ των … καρτών SIM εξάρθρωσαν οι αρμόδιες για την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικά πρόστιμα 138 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Infineon Technologies, Samsung Electronics και Philips για χειραγώγηση των τιμών των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων.
Η Κομισιόν απεφάνθη συγκεκριμένα ότι οι προαναφερθείσες εταιρείες είχαν συγκροτήσει καρτέλ χειραγώγησης της συγκεκριμένης αγοράς από το 2003 έως το 2005 καταφέρνοντας το διάστημα αυτό δρώντας εις βάρος των καταναλωτών και επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγική δυνατότητα στον τομέα της κατασκευής καρτών SIM και το μέλλον της αγοράς εν γένει. Σημειωτέον ότι τα τσιπάκια που κατασκευάζουν οι Infineon, Samsung και Philips χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή τραπεζικών καρτών, ταυτοτήτων, διαβατηρίων καθώς επίσης και καρτών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Οι τρεις εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2008 –τότε ξεκίνησαν οι έρευνες. Η Infineon τιμωρήθηκε με το βαρύτερο πρόστιμο (82,8 εκατ. ευρώ). Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, ωστόσο, απέρριψε τα εις βάρος της ευρήματα των ερευνών της Κομισιόν και εκδήλωσε την πρόθεση να εφεσιβάλει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Η κορεατική Samsung τιμωρήθηκε με πρόστιμο 35,12 εκατ. ευρώ, ενώ η ολλανδική Philips με πρόστιμο 20,15 εκατ. ευρώ. Η Samsung δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο καρτέλ. Η Philips, όμως, η οποία διαχώρισε τον κλάδο κατασκευής ημιαγωγών δημιουργώντας το 2006 την ανεξάρτητη εταιρεία NXP Semiconductors, χαρακτήρισε αστήρικτες τις εναντίον της κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει κι αυτή να εφεσιβάλει την απόφαση, όπως η Infineon.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τρεις εταιρείες συζητούσαν με τις Βρυξέλλες τη μείωση των ποινών τους κατά 10%, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και οι Infineon και Philips αποφάσισαν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Στο καρτέλ μετείχε και μια τέταρτη εταιρεία. Πρόκειται για μια κοινοπραξία που είχαν συμπήξει οι ιαπωνικές Hitachi Ltd και Mitsubishi Electric, την οποία εξαγόρασε το 2010 η ισπανική Renesas Electronics. Η Renesas απαλλάχθηκε, όμως, από το πρόστιμο (υπολογίζεται ότι θα τιμωρούνταν με 51 εκατ. ευρώ) επειδή η ιαπωνική κοινοπραξία ήταν εκείνη που είχε καταγγείλει το καρτέλ στις ευρωπαϊκές αρχές.