Προς τον καθορισμό πρόσθετων μέτρων ανακούφισης των αγροτών από τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης σε πολλά γεωργικά προϊόντα της ΕΕ κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 5η Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα συνεχίζει να διεκδικεί κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών, λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, προσδοκίες πάντως που σπεύδει να μετριάσει ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των αγροτών της ΕΕ που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Συμβούλιο την Παρασκευή

Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA), η οποία απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες των χωρών της ΕΕ, συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, για την εξέταση του φακέλου και για να προετοιμάσει τη συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 5η Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και τις αναμενόμενες συνέπειες της ρωσικής απαγόρευσης.

Η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει υποβάλει τρία θέματα προς συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας:

– πώς επηρεάζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος από τους ρωσικούς περιορισμούς·

– ποια τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων· και

– ποια πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ (επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Γεωργίας της Παρασκευής αναμένεται να εστιάσουν στα ίδια θέματα.

Η Ελλάδα διεκδικεί κι άλλα κοινοτικά κονδύλια

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στήριξης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, διεκδικώντας κοινοτικά κονδύλια. Διαφορετικά οι παραγωγοί μας θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά την καλλιέργεια του ροδάκινου» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η αύξηση των εξαγωγών ροδάκινων το 2014 επηρεάζει την προσπάθεια αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός είπε: «Οι τιμές στην προ εμπάργκο εποχή, αλλά και στη μετά εμπάργκο εποχή, ήταν απίστευτα χαμηλές (40-60%), δεν κάλυπταν το κόστος παραγωγής, γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών, διεκδικώντας κοινοτικά κονδύλια. Διαφορετικά, οι παραγωγοί μας θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά την καλλιέργεια του ροδάκινου».

Βερολίνο: Δεν θα υπαρξει πλήρης αποζημίωση

Δεν μπορεί να υπάρξει «πλήρης αποζημίωση» των ευρωπαίων αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα προϊόντα τους, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Γεωργίας, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Πολωνία.

«Να δοθούν αποζημιώσεις, ναι», δήλωσε ο Κρίστιαν Σμιτ σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ.

«Όμως αποζημίωση σημαίνει πως πληρώνουμε κάτι για κάθε μήλο (που δεν παραδόθηκε στη Ρωσία). Αυτό θα συμβεί, αλλά όχι πλήρως», είπε και συνέχισε, «βρίσκομαι εδώ για να πολεμήσω εναντίον της εσφαλμένης εντύπωσης ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί».