Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προέρχονται από την πλατφόρμα του Bloomberg η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,57%, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο «ρεκόρ» που είχε καταγραφεί στις 10 Ιουνίου όταν η απόδοση του είχε διαμορφωθεί στο 5,58%.

Η άνοδος της τιμής του ελληνικού ομολόγου αντανακλά το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έστειλε σήμα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,94% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) μεταξύ των δύο τίτλων να διαμορφωθεί στο 4,63%.

Σε αντίστοιχη τροχιά κινείται και το 5ετές ελληνικό ομόλογο, του οποίου επίσης η απόδοση υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της έκδοσης του, και συγκεκριμένα στο 3,88%.

Πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της ΕΕ

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, όπως και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει σύντομα δράση για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη.

Τα χρηματιστήρια διεθνώς κινούνται ανοδικά, λόγω των προοπτικών περαιτέρω νομισματικής στήριξης στην Ευρωζώνη, αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δυσκολεύονται να καταγράψουν κέρδη μετά από δύο ημέρες ισχυρής ανόδου.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο 11 μηνών των 1,3152 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια κέρδισε λίγο έδαφος και διαμορφωνόταν στα 1,3185 δολάρια.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,937%. Το ράλι των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων σημείωσαν νέα χαμηλά ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας κατά 7 και 5 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, στο 2,12% και 2,38%.

Ρίχνοντας λάδι στις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2013.

Η προτροπή του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα για την ανάληψη περισσότερης δράσης στο νομισματικό και δημοσιονομικό μέτωπο ώθησε τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, περιόρισε κάποιες από τις έντονες προσδοκίες, δηλώνοντας ότι στα σχόλια του Ντράγκι έγινε «υπερβολική ερμηνεία».