Αργεντινή: Λύση αναζητούν οι κάτοχοι «κουρεμένων» ομολόγων

Κάτοχοι αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής σχεδιάζουν παρέμβαση για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε λόγω της νομικής διαμάχης της χώρας με κερδοσκοπικά ταμεία, η οποία εμποδίζει την αποπληρωμή τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Κάτοχοι αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής σχεδιάζουν παρέμβαση για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε λόγω της νομικής διαμάχης της χώρας με κερδοσκοπικά ταμεία, η οποία εμποδίζει την αποπληρωμή τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πιστωτές της Αργεντινής, που έχουν στην κατοχή τους αναδιαρθρωμένα ομόλογα της χώρας αξίας τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων, σχεδιάζουν να ζητήσουν την άρση μιας ρήτρας που υπάρχει στους τίτλους τους και η οποία θεωρείται από την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες ότι παρατείνει το αδιέξοδο, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Κλαρκ, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την ομάδα αυτή των πιστωτών.

Πρόκειται για τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers), που δίνει το δικαίωμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, στους επενδυτές των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής να διεκδικήσουν και αυτοί τυχόν καλύτερους όρους αποπληρωμής των ομολόγων που θα έδινε η κυβέρνηση της χώρας σε όσους επενδυτές δεν είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Για την άρση της ρήτρας απαιτείται η συμφωνία του 85% των πιστωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ομάδα αυτή των πιστωτών, που κατέχει πάνω από το 40% των ομολόγων συνολικής αξίας περίπου 23 δισ. δολαρίων, στα οποία έχει ενσωματωθεί η ρήτρα RUFO, θα ξεκινήσει μια διαδικασία για την αποδοχή του αιτήματός τους αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας από τους ομολογιούχους να ψηφίσουν για την άρση της ρήτρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ δήλωσε στις 30 Ιουλίου ότι θα ήταν ανοικτός σε μια τέτοια πρόταση των πιστωτών.

Τα ομόλογα της Αργεντινής έδωσαν απόδοση 8,2% φέτος στους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι με την κυβέρνηση της Πρόεδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ σημειώθηκε η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας σε 13 χρόνια.

Η διευθέτηση της διαμάχης θα επέτρεπε την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και θα ενίσχυε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της, τα οποία υποχώρησαν στα 28,8 δισ. δολάρια φέτος.

Η Φερνάντες έχει δηλώσει ότι η ρήτρα RUFO εμποδίζει την κυβέρνησή της να προσφέρει εθελοντικά καλύτερους όρους αποπληρωμής στους πιστωτές που είχαν απορρίψει προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του χρέους της, με συνέπεια να μη μπορεί η χώρα να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση (σ.σ.: για την αποπληρωμή του 100% της αξίας των ομολόγων στους πιστωτές αυτούς), καθώς αυτό θα προκαλούσε νέες διεκδικήσεις ύψους 120 δισ. δολαρίων.

Για να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους της, η Αργεντινή έστειλε στο Κογκρέσο έναν νόμο την περασμένη εβδομάδα για την πληρωμή στη χώρα των ξένων ομολογιούχων, ένα σχέδιο που ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα χαρακτήρισε «παράνομο».

Η χώρα απέτυχε τον περασμένο μήνα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές που δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επικεφαλής των οποίων ήταν το ταμείο Elliott Management Corp, και οι οποίοι πέτυχαν μία δικαστική απόφαση για την πλήρη αποπληρωμή τους με ένα ποσό πάνω από 1,5 δισ. δολάρια.

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Αργεντινής, καθώς ένα αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε την αποπληρωμή 539 εκατ. δολαρίων σε ξένους ομολογιούχους.

Το ταμείο Elliott είχε απορρίψει δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της Αργεντινής, με τις οποίες επιβλήθηκε ζημιά περίπου 70% στους επενδυτές.

Εάν ψηφισθεί ο νόμος της Φερνάντες, οι ομολογιούχοι θα μπορούν να πληρωθούν από λογαριασμούς τους στο Μπουένος Άιρες ή να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα με βάση το δίκαιο της Αργεντινής.

Η ανταλλαγή ομολόγων πιθανόν δεν θα είναι εφικτή για τους περισσότερους επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές εξ αιτίας νομικών κινδύνων, περιλαμβανομένης της δίωξής τους για περιφρόνηση δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με αναλυτή με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η προσπάθεια της Αργεντινής να παρακάμψει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου είναι «αρνητική όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση» της κυβέρνησης, των τραπεζών και των επιχειρήσεων και αντανακλά το «ασθενές θεσμικό πλαίσιο» της χώρας.

Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk