Στις 10 το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ προέκυψε πως οι παρεμβάσεις στο φόρο θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μόνον στα ακίνητα των οικισμών που οι τιμές τους ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού.

Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί σε έξι δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι , ενώ συζήτησε μαζί τους το θέμα της χορήγησης έκπτωσης ή απαλλαγής από το φόρο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι εκπτώσεις να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος.

Στις 13:00 ακολούθησε η ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η οποία τελείωσε λίγο μετά τις 16:30. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών έκπτωση 25-30% του ΕΝΦΙΑ στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα. Η εκτίμηση από πλευράς του υπουργείου είναι ότι εάν το κόστος είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ υπάρχει περίπτωση να περάσει. Επίσης κάποιοι άλλοι βουλευτές ζήτησαν το ποσοστό της αναπηρίας ώστε να μην πληρώνει κάποιος φόρο ακινήτων να πέσει στο 67% από 80% που είναι σήμερα, κάτι όμως που εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να ισχύσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

-Μελετάται έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

– Εξετάζεται δυνατότητα περισσότερων από 6 δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία.

– Εξετάζεται η έκπτωση λόγω αναπηρίας να δίνεται με τα περυσινά δικαιολογητικά του ΚΕΠΑ για να μειωθεί η γραφειοκρατία

– Το κόστος απαλλαγών και εκπτώσεων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΠαΣοΚ με Γ. Στουρνάρα – Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια

Την διασφάλιση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ζήτησε η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ στην συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα μετείχαν οι Βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραίτης, Χρήστος Πρωτόππαπας και Δημήτρης Καρύδης και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων.

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες και να μην χάνει ο κόσμος τις κατοικίες του. Επίσης, εξετάστηκε ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα εφαρμοστεί από το 2015 και αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος τραπεζικός κώδικας θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν μεταξύ πολλών λύσεων για τη διευθέτηση του χρέους τους προς τις τράπεζες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι τελικές ρυθμίσεις θα είναι προς όφελος των τραπεζών ή των δανειοληπτών.

Για αυτό η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ παρουσίασε στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τις θέσεις του κόμματος για το θέμα των κόκκινων δανείων δίνοντας έμφαση στα δάνεια νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ την προσεχή Τρίτη θα υπάρξει νέο ραντεβού των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια που έχει ολοκληρώσει το προσχέδιο ρύθμισης για τα επιχειρηματικά δάνεια.