«Δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε στην παραδοσιακή συζήτηση περί επέμβασης ή μη επέμβασης» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλώντας στη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) που καταλαμβάνουν εδάφη, τρομοκρατούν και σφαγιάζουν στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Le Monde ο Ολάντ δεν έδωσε ένα χρονικό στίγμα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου, ούτε και ποιοι θα προσκληθούν, ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μία συνολική στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές.

«Πρέπει να εκπονήσουμε μια συνολική στρατηγική για να πολεμήσουμε αυτή την οργάνωση, η οποία είναι δομημένη, έχει σημαντική χρηματοδότηση, πολύ εξελιγμένα όπλα και απειλεί χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος»
επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Ολάντ έρχονται στη σκιά του σοκ που έχει προκαλέσει παγκοσμίως το βίντεο αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές στο έδαφος του Ιράκ.

Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά, γεγονός το οποίο οδήγησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διακόψει τις διακοπές του και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο για έκτακτες συνομιλίες με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφορία.

    Η Γαλλία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ, άρχισε την περασμένη Παρασκευή να παραδίδει όπλα στους Κούρδους μαχητές για να τους βοηθήσει να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στην περιφέρεια των Κούρδων.

    «Πιστεύω πως η διεθνής κατάσταση είναι η χειρότερη που έχουμε δει από το 2001. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα, αλλά με ένα οιονεί τρομοκρατικό κράτος, το Ισλαμικό Κράτος»
    τόνισε.

    Μιλώντας την, Τρίτη στο γαλλικό ραδιόφωνο, Κούρδος στρατηγός ανέφερε πως τα γαλλικά όπλα που έχουν παραδοθεί ως τώρα δεν είναι αρκετά εξελιγμένα και ζήτησε από το Παρίσι να προμηθεύσει αντιαρματικούς πυραύλους.

    Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι παραδόσεις όπλων από τη Γαλλία πραγματοποιούνται σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη ώστε να εξασφαλισθεί πως το Ιράκ θα παραμείνει ενωμένο.