Μιζούρι: Βαρύ κλίμα από το θάνατο δεύτερου νεαρού – Νέες συλλήψεις

Συμπλοκές με την αστυνομία στο Φέργκιουσον οδήγησαν σε αριθμό συλλήψεων, αν και δεν επαναλήφθηκαν οι σκηνές χάους της προηγούμενης νύχτας.

Σε συλλήψεις οδήγησαν οι νέες συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία στο Φέργκιουσον, αν και δεν επαναλήφθηκαν οι σκηνές χάους της προηγούμενης νύχτας. Το κλίμα βαραίνει ο θάνατος δεύτερου αφροαμερικανού, που κρατούσε μαχαίρι, από σφαίρες της αστυνομίας. Εν αναμονή της έναρξης της εισαγγελικής έρευνας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μπράουν, ενώ στο Φέργκιουσον φτάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα ημέρες επεισοδίων, η νύχτα προς Τετάρτη κύλησε στο Φέργκιουσον χωρίς συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας -αν και αυτό δεν σημαίνει πως έλειψε η ένταση. Η έστω και ηλεκτρισμένη ηρεμία που επικρατούσε στις διαδηλώσεις του απογεύματος δεν κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Οι διαδηλωτές έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στους δρόμους, όπως και οι ισχυρότατες ομάδες της αστυνομίας. Προς το τέλος, ξέσπασαν μικροσυμπλοκές, με ομάδες διαδηλωτών να πετούν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε συνολικά 47 άτομα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν πάνω τους όπλα αλλα δεν είχαν πυροβολήσει.

Την Τετάρτη, η εισαγγελία αναμένεται να παρουσιάσει όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον ώστε να αποφασιστεί εάν θα κινηθεί έρευνα σε βάρος του.

Την ίδια ημέρα, στο Φέργκιουσον θα φτάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, τον οποίο έστειλε στην πόλη ο Λευκός Οίκος ειδικά για την υπόθεση εξαιτίας της σημασίας της.

Τις τελευταίες ημέρες, το FBI έχει αναλάβει τμήμα της έρευνας συλλέγοντας, πόρτα-πόρτα, μαρτυρίες για το περιστατικό. Την οργή στους δρόμους έχει πυροδοτήσει η φειδώ, με την οποία η τοπική αστυνομία έδινε πληροφορίες γύρω από το περιστατικό, αλλά και το ότι μαρτυρίες στα ΜΜΕ φαίνονταν να δίνουν διαφορετική εικόνα από εκείνη που σχημάτιζαν οι αναφορές της αστυνομίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διατάξει νέα νεκροψία (η τρίτη στο σώμα του Μπράουν, μετά την αρχική της αστυνομίας και δεύτερη που έγινε κατ’ εντολή της οικογένειας). Η κηδεία του 18χρονου θα γίνει τη Δευτέρα.

Αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν επίσης ότι θεωρείται ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να ξεκινήσει γενικότερη έρευνα για την αστυνομία του Φέργκιουσον, την οποία οι -ως επί το πλείστον αφροαμερικανοί- κάτοικοι κατηγορούν συχνά για ρατσιστική συμπεριφορά.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk