Την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί κυρίως στην περιφέρεια με το νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ, θα επιχειρήσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι η ΝΔ βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με ένα μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, και ειδικά των αγροτών.
Αυτός ο κίνδυνος έχει συζητηθεί εκτενώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο και ήδη αναζητούνται τρόποι για να αλλάξει το κλίμα. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η πολιτική ατμόσφαιρα, αν και οι ευρύτερες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο είναι και ένας αστάθμητος παράγοντας που ήδη προκαλεί μεγάλα προβλήματα.
Η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης και σε μεγάλο αριθμό υπουργών επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει ο ΕΝΦΙΑ στην εικόνα της. Ήδη τα μηνύματα που φθάνουν από τους βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται στην επαρχία λόγω των θερινών διακοπών είναι πολύ αρνητικά. Μάλιστα προ ημερών είχαμε περιστατικά, όπου πολίτες καταφέρθηκαν κατά κυβερνητικών βουλευτών με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς. Το ίδιο αρνητικό κλίμα εισπράττουν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που ακούνε τους πολίτες να τονίζουν με οργή ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα.
Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως π.χ. ο πρώην υπουργόςΕυριπίδης Στυλιανίδης, αφήνουν πολύ σκληρές αιχμές για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ. «Πλήττεται ένας από τους βασικούς πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» είπε ο κ. Στυλιανίδης και άφησε αιχμές και για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τους χειρισμούς της στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο.
Οι βουλευτές υπό την πίεση της εκλογικού κόστους και θέλοντας να δείξουν έμπρακτα ότι στέκονται δίπλα στους φορολογούμενους ή ακόμα και στους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, κινούνται επιθετικά και άλλοι, όπως οιΜάξιμος ΧαρακόπουλοςκαιΙορδάνης Τζαμτζής, ζητάνε να γίνουν συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συνεχείς παρεμβάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών που καταθέτουν σωρηδόν ερωτήσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές υπογράφονται από μεγάλη ομάδα, 20-25 μελών της Κ.Ο. της ΝΔ, για τα «καυτά θέματα» της επικαιρότητας.
Παράλληλα, όσο καθυστερεί η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ τόσο θα καθυστερεί ο συμψηφισμός από τις ΔΟΥ και άρα η καταβολή του υπόλοιπου ποσού των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες. Ο μεγάλος φόβος για τους «γαλάζιους» βουλευτές είναι να δοθούν μειωμένες αποζημιώσεις αναλόγως του ΕΝΦΙΑ που βαραίνει τον κάθε παραγωγό.
Πάντως μέχρι στιγμής, όπως είναι αναμενόμενο υποβαθμίζονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις και η πάγια άποψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και επισημαίνεται προς κάθε κατεύθυνση ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη και μάλιστα άμεσα.
Ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςέχει ζητήσει να μην καθυστερήσουν οι διορθωτικές κινήσεις καθώς θέλει να έχει «καθαρό τοπίο» ενόψει και της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι στις 3-4 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ίδιος νωρίτερα στις 30 Αυγούστου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα θέσει και το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ θα συναντηθεί και με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την ίδια στιγμή που η Αθήνα ετοιμάζεται για τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα από τη Γερμανία η Frankfurter Allgemeiner Zeitung, συστημική εφημερίδα με μεγάλο κύρος, επισημαίνει _κάτι που σχολιάστηκε αρκετά και στη ΝΔ_ ότι είναι «ελληνική επιθυμία», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το «τέλος της τρόικας» και υπογραμμίζει ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ λήγει στις αρχές του 2016, αν και σπεύδει να εκτιμήσει πως μακροπρόθεσμα ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν, τελικά, συμφέρον να τελειώσει η τρόικα.