Η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κρίσιμη δοκιμασία για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της Αμμοχώστου «είναι ίσως ο καταλύτης του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος».

«Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε την ισχυρή απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης.

«Ποτέ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τη λύση που θα μας οδηγήσει στην απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων μας, αλλά και του συνόλου των νομίμων κατοίκων της κυπριακής γης» τόνισε.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα βιώσουμε μια νέα πολιτική, η οποία με τη συμβολή της Τουρκίας θα οδηγεί στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τούς κάλεσε να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου και τη δημιουργία μιας πατρίδας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Οι μαύρες μνήμες από τα γεγονότα του 1974

Στις μαύρες μνήμες γεγονότων που συνέβησαν τον Αύγουστο γυρίζει η Κύπρος, με μνημόσυνα για εκατοντάδες νεκρούς.

Σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου τελέστηκαν σήμερα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, στις 14 Αυγούστου του 1974.

Στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τελέστηκε το μνημόσυνο για τους πεσόντες στις μάχες και τους νεκρούς από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς το 1964, ενώ στο Παραλίμνι τελέστηκε μνημόσυνο για τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων.

Σε πολλούς ναούς τελέστηκαν επίσης μνημόσυνα για τα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της αεροπορικής εταιρείας ‘Ηλιος στο Γραμματικό Αττικής, στις 14 Αυγούστου, 2005.