Mια διαφορετική και εξαιρετικά αποκαλυπτική διάσταση της δράσης των κερδοσκοπικών funds που ζητούν πλήρη αποζημίωση από την Αργεντινή δίνει αρθρογράφος του Guardian σε ανάλυση με τίτλο: «Πώς ο Ομπάμα θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κρίση χρέους της Αργεντινής».

Ο Γκρεγκ Πάλαστ, συγγραφέας που ασχολείται χρόνια με το ζήτημα, σημειώνει ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να κλείσει το θέμα με έναν πολύ απλό τρόπο: να εξηγήσει στον δικαστή ότι η προσφυγή που κατέθεσε ο Πολ Σίνγκερ της Elliott παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου των ΗΠΑ να καθορίζει εκείνος την εξωτερική πολιτική.

«Πράγματι ο τέως πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους επικαλέστηκε αυτό το δικαίωμα εναντίον του hedge fund που τώρα απειλεί την Αργεντινή. Ο Μπους μπλόκαρε τον Σίνγκερ από το να κατάσχει αμερικανική ιδιοκτησία στο Κονγκό, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του hedge fund είναι ένας από τους κυριότερους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων» εξηγεί.

Για τον αρθρογράφο, υπάρχει προηγούμενο στη διστακτικότητα του Ομπάμα. Το 2009 μέσω μιας οικονομικής κίνησης «που απαιτούσε ιδιαίτερη μαεστρία», ο Σίνγκερ απέκτησε τον έλεγχο της Delphi Automotive της εταιρείας που προμηθεύει ανταλλακτικά την General Motors και την Chrysler. Τότε οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν στα όρια της χρεοκοπίας.

«Ο Σίνγκερ και η ομάδα επενδυτών του, απαίτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να τους πληρώσει δισεκατομμύρια -και 350 εκατ. δολάρια μετρητά άμεσα- αλλιώς ‘θα έβαζε λουκέτο’ στις εταιρείες. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έμεναν χωρίς ανταλλακτικά» συνεχίζει ο Πάλαστ.

Ο Στίβεν Ράτνερ του υπουργείου Οικονομικών, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ομπάμα τις διαπραγματεύσεις με τον Σίνγκερ. Τότε είχε μιλήσει για εκβιασμό των funds. Κατά σύμπτωση, και η πρόεδρος της Αργεντινής χρησιμοποίησε την ίδια έκφραση πριν από λίγες εβδομάδες.

Και μπορεί η Κριστίνα Φερνάντες να αρνείται να πληρώσει έτσι εκβιαστικά, όμως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σιωπηλά συμφώνησε να πληρώσει την Elliott Management του Σίνγκερ.

«Στην περίπτωση της Αργεντινής ο Ομπάμα ασφαλώς έχει κάθε λόγο να δράσει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ήδη προειδοποιήσει τον δικαστή ότι με το να υιοθετήσει τις νομικές θεωρίες του Σίνγκερ βάζει σε κίνδυνο συμφωνίες διάσωσης σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Με λίγα λόγια ο Ομπάμα έχει κάθε λόγο να σταματήσει τον Σίνγκερ. Γιατί όμως δεν το κάνει; Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα ο Σίνγκερ έχει ανοίξει το πορτοφόλι του και χρηματοδοτεί ιδιαίτερα επιθετικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Με άλλα λόγια, πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα για να σταματήσεις τον Σίνγκερ. Και σε αντίθεση με την πρόεδρο της Αργεντινής, ο Ομπάμα δεν μοιάζει πρόθυμος να το πληρώσει» καταλήγει.

Στη Χάγη προσφεύγει το Μπουένος Αίρες

Στο Μπουένος Αϊρες η κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει τις ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την ανατροπή της απόφασης του δικαστή, ο οποίος όχι μόνο δικαίωσε τα funds, αλλά εμποδίζει και τους υπόλοιπους ομολογιούχους να εισπράξουν από τράπεζα της Νέας Υόρκης τα χρήματά τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τους «καλοπροαίρετους ομολογιούχους», αυτούς που μπήκαν στο «κούρεμα» του 2005 και στη συνέχεια του 2010.

Για την κυβέρνηση της Αργεντινής, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας με το να έχουν μπλοκάρει σε αμερικανική τράπεζα κεφάλαια της Αργεντινής που προορίζονται για την πληρωμή ομολογιούχων.

O αργεντινός Λουίς Μορένο Οκάμπο, εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εκτιμά ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Για να πετύχει σε αυτό πρέπει οι ΗΠΑ να αποδεχθούν την ετυμηγορία του συγκεκριμένου δικαστή και αυτό δεν πιστεύω ότι θα γίνει. Ίσως το πιο ενδεδειγμένο μέρος για την άσκηση Έφεσης θα ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αλλά και εκεί χρειάζεται συναίνεση των ΗΠΑ» εξηγεί.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός δικαστής έχει προγραμματίσει μία ακόμα συνάντηση με εκπροσώπους των funds στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση πρόκειται να γίνει το βράδυ της Παρασκευής.