Μία ακόμα ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί της Τρίτης στην Γάζα, όπως ανακοίνωσαν το Ισραήλ και η Χαμάς, αποδεχόμενοι τη σχετική αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

Οι δύο πλευρές καλούνται επίσης να προσέλθουν στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες, ώστε η εκεχειρία να μετατραπεί σε οριστική κατάπαυση του πυρός.

«Η Χαμάς ανακοίνωσε στην Αίγυπτο ότι αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

«Είχαμε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρωτοβουλία πριν από τρεις εβδομάδες» δήλωσε, από την πλευρά του, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ.

«Η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν η Χαμάς την είχε τότε» δήλωσε.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αποσυρθούν σε θέσεις άμυνας έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές μας θέσεις» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Λίγο προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς.

Την είδηση μετέδωσαν δύο μεγάλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί πριν από λίγο επικαλούμενοι εμημέρωση από τον στρατό.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Israel Radio και Army Radio μετέδωσαν ότι εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν τουλάχιστον 32 από τις υπόγειες σήραγγες.