Μια νέα μέθοδος διέγερσης των ωοθηκών των γυναικών που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δοκιμάστηκε επιτυχώς από βρετανούς ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation. Η νέα τεχνικήελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγείατης γυναίκας.

Ενέσιμη θεραπεία με κισπεπτίνη

Η επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου έχει ήδη συντελέσει στην γέννηση 12 παιδιών. Οι μητέρες είχαν υποβληθεί σε ενέσιμη θεραπεία με τη φυσική ορμόνη κισπεπτίνη, αντί της συνήθως χρησιμοποιούμενης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), ορμόνη που είναι πιθανότερο να προκαλέσει υπερδιέγερση των ωοθηκών.

Η κισπεπτίνη, η οποία ανακαλύφθηκε επίσης από βρετανούς ερευνητές το 2003, είναι μια φυσική ορμόνη που ενεργοποιεί την παραγωγή άλλων αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα της γυναίκας. Αντίθετα, με τη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία παραμένει στο αίμα για πολύ καιρό μετά την έγχυση, η κισπεπτίνηδιασπάται πιο γρήγορα, πράγμα που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Ελληνική συμμετοχή

Οι ερευνητές του Ιατρικού Τμήματος του Κολεγίου Ιmperial του Λονδίνου (περιλαμβανομένων των Αλέξανδρου Κομνηνού και Γεώργιου Χριστόπουλου), με επικεφαλής τον δρα Γουόλτζιτ Ντίλο, δοκίμασαν τη νέα θεραπευτική τακτική της έγχυσης κισπεπτίνης σε 53 υγιείς γυναίκες που είχαν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου.

Οι γυναίκες έκαναν μόνο μια ένεση κισπεπτίνης, η οποία επέφερε ωρίμαση των ωαρίων στις 51 από τις 53. Στις 49 γυναίκες επιτεύχθηκε εξωσωματική γονιμοποίηση των ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη μήτρα, ώσπου τελικά 12 γυναίκες έμειναν έγκυες, ένα καλό ποσοστό σε σχέση με την κλασική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και νέες κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών, κατ’ αρχήν μεταξύ αυτών που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι οποίες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να εμφανίσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (υπερδιογκώνονται αρκετές φορές περισσότερο από το φυσιολογικό μέγεθός τους).

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται περίπου στο ένα τρίτο των γυναικών που καταφεύγουν σε ορμονοθεραπεία για συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, συνήθως με σχετικά ήπια συμπτώματα όπως ναυτία και εμετούς. Όμως, στο 5% έως 10% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστούν και σοβαρότερες δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις, όπως νεφρική βλάβη.

«Το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα. Μπορεί να αποβεί μοιραίο σε σοβαρές περιπτώσεις και παρουσιάζεται σε γυναίκες που κάνουν θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση και οι οποίες, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Χρειαζόμαστε πραγματικά πιο αποτελεσματικούς και φυσικούς τρόπους για να ενεργοποιούμε την ωρίμαση των ωαρίων στη διάρκεια της θεραπείας και τα αποτελέσματα της δοκιμής με κισπεπτίνη είναι πολύ υποσχόμενα», σχολιάζει ο δρ Ντίλο.

Νέες κλινικές δοκιμές

Στις νέες κλινικές δοκιμές θα συγκριθεί απευθείας η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των δύο διαφορετικών ορμονών,της κισπεπτίνης και της χοριακής γοναδοτροπίνης.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που εντοπίζει ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο ασφαλή την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία είναι ήδη μια ασφαλής διαδικασία», σχολιάζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Άνταμσον, εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας. «Κι άλλες αποτελεσματικές στρατηγικές για την αποφυγή του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών δοκιμάζονται ήδη κλινικά και η κισπεπτίνη θα πρέπει να περάσει μέσα από μεγάλες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ισοδυναμία της άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: IVF:Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με «ασφαλέστερη» μέθοδο,
Πιο ασφαλής η εξωσωματική