Όταν ο ήλιος σκαρφαλώνει ψηλά, η οθόνη… μαυρίζει. Για την ακρίβεια όλα μαυρίζουν, καθώς οι χρήστες smartphone εξαιτίας της αντανάκλασης του φωτός στην επιφάνεια της οθόνης αδυνατούν να διακρίνουν το παραμικρό. Λύση στο πρόβλημα υποστηρίζει ότι βρήκε η – γνωστή και για την τεχνολογία Gorilla Glass – αμερικανική εταιρεία Corning, μέσα από μια επίστρωση με νανο-«δοντάκια» τα οποία κρατούν την ενοχλητική αντανάκλαση μακριά.

Τις περισσότερες φορές οι κάτοχοι έξυπνων κινητών εφαρμόζουν στην οθόνη του κινητού τους ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο αποτρέπει την αντανάκλαση του φωτός, σκουραίνοντας όμως τη φωτεινότητα με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται και πάλι η ευκρίνεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας σε συνεργασία με ειδικούς από το Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών στη Βαρκελώνη υποστηρίζουν ότι μικροσκοπικές κωνοειδείς δομές στην επιφάνεια της οθόνης θα μπορούσαν να προσφέρουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.

Με το βλέμμα στην οθόνη

Σε υπερβολικά μικρή κλίμακα, οι ερευνητές τράχυναν μια γυάλινη επιφάνεια σε βαθμό ώστε να μπορεί να διαχέεται το φως, να υπάρχει αντανάκλαση αλλά και να μην επηρεάζεται η διαφάνειά του γυαλιού. Στη συνέχεια, «σκάλισαν» με προσοχή μικροσκοπικά δοντάκια, κάνοντας την επιφάνεια αντιανακλαστική. Πέρα από τη συγκεκριμένη ιδιότητα όμως, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η «οδοντωτή» επιφάνεια ήταν επίσης αδιάβροχη, καθώς όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της επιφάνειας του φύλλου του λωτού, έδιωχνε επιτυχώς τα σταγονίδια του νερού.

Η νέα τεχνική για τη δημιουργία αντιανακλαστικών υπεροθονών είναι, κατά τους ειδικούς, ιδιαίτερα οικονομική γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει εύκολα στη μαζική παραγωγή.