Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της τρόικας και το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που θα ξανασυζητηθούν με τους δανειστές το Σεπτέμβριο.

Με κοινή τους ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης η Ε.Ε, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν και επίσημα ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα μέσα στο δέυτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με υπουργούς και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ώστε να προχωρήσει στη διαδικασί ελέγχου του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.

Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, οι συναντήσεις του Ιουλίου ήταν παραγωγικές και εποικοδομητικές και συνετέλεσαν στη σωστή προετοιμασία του ελέγχου.

Από ελληνικής πλευράς, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για εμάς ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς».
Σύμφωνα με τα όσα είπαν έγκυρες πηγές η επίσκεψη της τρόικας έκλεισε επικοιδομητικά. Οι ξένοι παρακολούθησαν τις εξελίξεις, ζήτησαν στοιχεία για το πρόγραμμα ώστε να είναι έτοιμοι το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει το επόμενο review.
Ένα από τα σοβαρά θετικά μας είναι ότι ο προϋπολογισμός βαίνει καλώς. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Υπάρχει μία λίστα θεμάτων που η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει. Ο υπουργός συνομιλώντας με τους επικεφαλής της τρόικας τους είπε ότι για την κυβέρνηση ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς. Μάλιστα, αστειευόμενος είπε, εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα να έχουμε ανταπόκριση. Να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι «αμερικανικός Αύγουστος».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι κατά τον έλεγχο είδαν όλη τη γκάμα των θεμάτων. Ήταν μία επίσκεψη της τρόικας εποικοδομητική και παραγωγική, δηλαδή βρέθηκαν λύσεις. Η τρόικα θα βγάλει ανακοίνωση Τύπου ίσως και την Πέμπτη.