Την μετατροπή της χρηματοδότησης που έχει λάβει η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος σε μεσοπρόθεσμο ομόλογο αναμένεται να ζητήσει σήμερα στη Φρανκφούρτη από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Κυπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Η μετατροπή του ELA σε ομόλογο μακροπρόθεσμου δανεισμού, στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες που εντάχθηκαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως π.χ. έγινε στη περίπτωση της Ιρλανδίας έχει ήδη εξετασθεί στις διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι τη διαγραφή μέρους της οφειλής της Τράπεζας Κύπρου στον ELA, επικαλούμενος τόσο τη δυσανάλογα μεγάλη, για την κυπριακή οικονομία, συμμετοχή της χώρας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όσο και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ELA, περίπου 5 δισ. ευρώ, δόθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα στα καταστήματά της στην Ελλάδα, για να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων και να αποτραπεί μετάδοση της τραπεζικής κρίσης σε ολόκληρο το ευρωσύστημα.

Στη συνάντηση θα παραστούν επίσης η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωργκάτζη, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.