Επί τάπητος στην Ευρωβουλή η ένταξη της Λιθουανίας στο ευρώ

Την προσεχή υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη και θα θέσουν σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Με ψήφισμα που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή την προσεχή Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει η Λιθουανία το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Την προσεχή υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη και θα θέσουν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Με ψήφισμα που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή την προσεχή Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει η Λιθουανία το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Μετά την έγκριση της Ευρωβουλής η Λιθουανία θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup από το Σεπτέμβριο, ως το 19ο μέλος της ευρωζώνης.

Για να υιοθετήσει μια χώρα το κοινό νόμισμα, θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια σύγκλισης, ή αλλιώς τα κριτήρια του Μάαστριχ, δηλαδή, μεταξύ άλλων, δημόσιο έλλειμμα που δεν θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 60%, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια και σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λιθουανία έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk