Ο ασκός μέσα από τον οποίο θα αρχίσει να πνέει και πάλι ο ελληνικός αέρας του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σιγά -σιγά ανοίγει. Εγκυρες πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι δυο σημαντικοί σκηνοθέτες, δυο εξίσου σημαντικές ηθοποιοί και ένας παραγωγός στον οποίο ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος οφείλει πολλά, θα τιμηθούν εφέτος τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για τον Παντελή Βούλγαρη του οποίου η τελευταία ταινία «Μικρά Αγγλία» έκανε θραύση εφέτος στα ταμεία των αιθουσών, τον Λάκη Παπαστάθη των επιτυχιών «Θεόφιλος», «Τον καιρό των Ελληνων», «Το μόνο της ζωής του ταξίδιον» και «Ταξίδι στη Μυτιλήνη». Οι ηθοποιοί είναι η Αννα Συνοδινού και η Βούλα Ζουμπουλάκη που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Οσο για τον παραγωγό, κανείς άλλος από τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο της FALIRO HOUSE, μια εξαιρετική επιλογή γιατί πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο των ημερών μας («Miss Violence», «Το μικρός ψάρι» κ.λπ.)
Ανάμεσα στις αμέτρητες πια βραβεύσεις του, ο Π. Βούλγαρης μετρά τρια βραβεία καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης («Το προξενιό της Αννας», «Χάππυ Νταίη» και «Πέτρινα χρόνια»). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το «Προξενιό» κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, για το «Χάππυ Νταίη» το βραβείο σκηνοθεσίας, για τα «Πέτρινα χρόνια» το ίδιο.
Ο Παπαστάθης έχει επίσης βραβευτεί πολλάκις. Ανάμεσα στις βραβεύσεις του το βραβείο σκηνοθεσίας για «Τον καιρό των ελλήνων». Θυμίζουμε ότι το «Μόνον της ζωής του ταξίδιον» είχε θριαμβεύσει στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας που επίσης είχαν δοθεί στην Θεσσαλονίκη.
Η Βούλα Ζουμπουλάκη έχει εμφανιστεί σε μόλις δέκα ταινίες που όλες είναι ιδιαίτερες. Πρώτη η «Στέλλα», τελευταία «Οι αθηναίοι». Η ίδια έλεγε πάντα ότι η φειδωλή παρουσία της στον κινηματογράφο οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια ήταν ψυχή τε και σώματι αφιερωμένη στο θέατρο. Δυο ταινίες της, ο «Διωγμός» και το «Οχι κύριε Τζόνσον» απέσπασαν το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ στην ίδια δόθηκε το Α’ Βραβείο ηθοποιίας το 1996 για το «Σύντομο διάλειμμα» του Ντίνου Κατσουρίδη.
Εξίσου λίγες όμως είναι και οι ταινίες που συνθέτουν την φιλμογραφία της Συνοδινού, μιας ηθοποιού που επίσης αφιερώθηκε με πάθος στο σανίδι. Ανάμεσά τους ο «Ανθρωπος του τρένου» και η κωμωδία «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος».
Ενας από τους λόγους που ελληνικός κινηματογράφος θα έχει εφέτος την τιμητική του στο φεστιβάλ, οφείλεται στο γεγονός ότι το 2014 κλείνουν τα 100 χρόνια από την δημιουργία της ταινίας «Δάφνις και Χλόη». Πληροφορίες λένε ότι του χρόνου που το φεστιβάλ κλείνει 55 χρόνια ζωής θα προβληθούν τιμητικώς όλες οι ελληνικές ταινίες που είχαν παιχτεί στο πρώτο φεστιβάλ το 1960. Αργότερα θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.