«Εχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας»δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM)Κλάους Ρέγκλινγκμετά από τη συνάντηση που είχε στις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβελη.
«Ο EFSF και ο ESM θα είναι μακροχρόνιοι και σταθεροί εταίροι της Ελλάδος»τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε:«Τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και έχει στους ώμους του το 43% του ελληνικού χρέους».
Ο επικεφαλής του Μηχανισμού που χρηματοδοτεί τη χώρα μας σημείωσε ότι οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) από τοEFSFπρος την Ελλάδα εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την ελληνική οικονομία. Ο μέσος όρος των δανείων είναι 32 χρόνια.
Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει δώσει το EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει δοθεί στην Ελλάδα και ότι το όφελος από τους όρους δανεισμού για κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο.

«Εμείς ως Ελληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε από την πλευρά τους ότι οι ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους»
δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.
«Επικροτώ τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν επώδυνες για πολλούς αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους έλληνες πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά, η ανεργία μειώνεται σταδιακά ενώ οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν»σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης δέχθηκε στο γραφείο του το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιάννη Στουρνάρα.