• Αναζήτηση
 • Κάμερον: Απλετο φως θα χυθεί στις κατηγορίες παιδεραστίας από πολιτικούς

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε τη Δευτέρα «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες για παιδεραστία από υψηλόβαθμους πολιτικούς τις δεκαετίες του 1980-’90 και την μετέπειτα φερόμενη συγκάλυψή τους, εν αναμονή της έναρξης επίσημης έρευνας από την κυβέρνηση.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε τη Δευτέρα «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες για παιδεραστία από υψηλόβαθμους πολιτικούς τις δεκαετίες του 1980-’90 και την μετέπειτα φερόμενη συγκάλυψή τους, εν αναμονή της έναρξης επίσημης έρευνας από την κυβέρνηση.

  «Είμαι απολύτως αποφασισμένος να χυθεί άπλετο φως στις κατηγορίες αυτές και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη, αυτό έχει ουσιαστική σημασία» σημείωσε ο Κάμερον.

  «Είναι σημαντικό η αστυνομία να ξέρει ότι μπορεί να πάει παντού όπου την οδηγεί η έρευνά της» πρόσθεσε.

  Οι υποψίες για μια απόπειρα συγκάλυψης πράξεων παιδεραστίας στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας της Βρετανίας απασχολούν τον βρετανικό Τύπο εδώ και μερικές ημέρες, μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους εξαφάνισης των αρχείων που αφορούσαν το ζήτημα αυτό.

  «Έχει ουσιαστική σημασία όλος ο κόσμος να αντλήσει τα διδάγματα που πρέπει από αυτήν την αρνητική εξέλιξη» υπογράμμισε ο συντηρητικός ηγέτης, η χώρα του οποίου εξακολουθεί να φέρει το τραύμα της υπόθεσης Τζίμι Σάβιλ.

  Ο Σάβιλ, πρώην παρουσιαστής του BBC, ο οποίος έχει πλέον πεθάνει, ήταν ύποπτος ότι είχε διαπράξει εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εν πλήρη ατιμωρησία, χάρη στην ιδιότητα του τηλεοπτικού αστέρα.

  Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι θα εκθέσει ενώπιον των βουλευτών σε λίγο (στις 15:30 τοπική ώρα, 17:30 ώρα Ελλάδος) το είδος της έρευνας που σχεδιάζει να διεξαγάγει η βρετανική κυβέρνηση.

  Το υπουργείο της αναγνώρισε ότι 114 φάκελοι σχετικοί με τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μεταξύ του 1979 και του 1999 έχουν εξαφανιστεί.

  Τα έγγραφα που εξαφανίστηκαν περιλαμβάνουν και έναν φάκελο, ο οποίος αφορά, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, την εμπλοκή βουλευτών και πολιτικών φυσιογνωμιών σε ένα κύκλωμα παιδεραστίας. Φημολογείται πως αυτός περιλαμβάνει «εκρηκτικές» κατηγορίες για οκτώ ισχυρές δημόσιες φυσιογνωμίες.

  Ο φάκελος αυτός είχε παραδοθεί το 1983 από έναν βουλευτή των Συντηρητικών στρατευμένο κατά της κακομεταχείρισης των παιδιών, τον Τζέφρι Ντίκενς, στον Λίον Μπρίταν, τότε υπουργό Εσωτερικών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

  Αυτός δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε πάρει «ένα πακέτο με έγγραφα που περιείχαν κατηγορίες για σοβαρά ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές» και τον παρέδωσε στους αρμόδιους υπουργικούς αξιωματούχους ακολουθώντας την «φυσιολογική διαδικασία».

  Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία αξιώνουν τη διεξαγωγή εθνικής έρευνας για την υπόθεση.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk