Όχι μόνο οι υπάλληλοι στους δήμους (ΟΤΑ α’ βαθμού) αλλά και οι υπάλληλοι στις περιφέρειες (ΟΤΑ β’ βαθμού) θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ως τις 31 Ιουλίου για να συμμετέχουν στην εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα. Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει νέα προθεσμία για όσους υπάλληλους ΟΤΑ θέλουν να μετακινηθούν σε άλλο δήμο ή περιφέρεια και ορίζει χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων έως και την 31.7.2014. Μάλιστα, προστίθεται στους φορείς προέλευσης του προγράμματος «Εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας» και το προσωπικό των περιφερειών, το οποίο δεν είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Η τροπολογία (αριθμ. 1550/83 4.7.2014) κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιτρέπεται η μετάταξη μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΠΕΔ.
Προβλέπει επίσης ότι προς υποβοήθηση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν ζητήσει να καλύψουν οι φορείς και δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πάντως, υπογραμμίζεται ότι η παράθεση των προς κάλυψη θέσεων θα είναι ενδεικτική και δεν θα περιορίζει τον υπάλληλο στην υποβολή αίτησης για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών φορέων υποδοχής μη συμπεριλαμβανομένων στην ανακοίνωση. Αξίζει να επισημανθεί ότι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει να καλυφθούν περίπου 5.000 θέσεις για την εξυπηρέτηση αναγκών τους.
Η συνέχιση του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Εσωτερικών, που αναζητεί ακόμη 2.000 υπαλλήλους για να συμπληρώσει τον στόχο των 3.000 της εθελούσιας κινητικότητας στους δήμους. Ως τις αρχές Μαΐου, οπότε έληξε η προθεσμία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, μόνο 980 υπάλληλοι δήμων μετείχαν εθελοντικά και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις.
Σημειώνεται ότι με τη ρύθμιση επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 30 του νόμου 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287), όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 8 του άρθρου 51 του νόμου 4250/2014 και την παρ. 1 του άρθρου 24 του νόμου 4255/2014 και ισχύει.
Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διαδικασία μεταφοράς μαθητών που θα δημιουργούνταν τον Σεπτέμβριο λόγω καθυστέρησης δημοσίευσης των διαγωνισμών της περιφέρειας, σχολικού έτους 2014-15, και θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων από 200.000 και πλέον μαθητές.
Το άρθρο 100 του νόμου 4182/2013 (ΦΕΚ 15 Α’) προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών δεν καταρτισθούν μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους ή δεν είναι δυνατόν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκτελεσθούν, η μεταφορά γίνεται με παράταση των συμβάσεων που έχουν παραταθεί ή συσταθεί κατά το παρελθόν.
Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του μεταφορικού έργου στους προσωρινούς μειοδότες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών και την υπογραφή των συμβάσεων και όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015. Εάν οι διαγωνισμοί δεν έχουν αναδείξει προσωρινούς μειοδότες, η Οικονομική επιτροπή μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση των δρομολογίων κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού για το ίδιο μέγιστο χρονικό διάστημα. Ορίζεται επίσης ότι με την ολοκλήρωση των αρχικών διαγωνισμών «οι συμβάσεις των προηγούμενων εδαφίων λύονται αυτοδικαίως και αζημίως».
Ως προς τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, ο προβλεπόμενος έλεγχος των συμβάσεων ποσού ύψους τουλάχιστον 200.000 ευρώ και χωρίς ανώτατο όριο, διενεργείται από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι από το αρμόδιο κλιμάκιο.
Τέλος, αίρεται η απαγόρευση προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών, καθώς και ορισμού ημερομηνίας παραλαβής και αποσφράγισης προσφορών, σχετικά με τη μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 20 Αυγούστου 2015.