«Η ισχυρή αστυνομική παρουσία που βρίσκεται στον Έβρο σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου, τα τεχνικά συστήματα επιτήρησης συνόρων, αλλά και η αναβάθμιση σε επίπεδο ηλεκτρονικών και πλωτών μέσων που διαθέτουμε έχουν συμβάλλει στο να υπάρξουν πολύ σημαντικά βήματα.Όμως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών μας και συνεχής επαγρύπνηση. Υπάρχουν ακόμα πολλά που θα πρέπει να γίνουν».

Aυτό επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψη του την Παρασκευή στο κέντρο επιχειρήσεων και το τεχνητό εμπόδιο (φράχτης) στον Έβρο.
Και συμπλήρωσε ότι «τα στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που καταφέραμε να αποτρέψουμε την είσοδό τους στην Ελλάδα, αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013. Τον Ιούνιο του 2013 είχαν συλληφθεί 995 μη νόμιμοι μετανάστες και τον Ιούνιο του 2014 ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί».

Ακόμη σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι σήμερα η περιοχή του Έβρου, που κατά τα προηγούμενα έτη αποτέλεσε το βασικό χώρο εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζει πολύ μεγάλη βελτίωση. Εφαρμόζοντας την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ» πετύχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Όμως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παράνομη μετανάστευση μέσω των χερσαίων μας συνόρων είναι περισσότερο ελκυστική σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα. Άρα απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών μας και συνεχής επαγρύπνηση.»
Ο κ. Κικίλιας σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά την επίσκεψη του στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τη στήριξη του στο έργο των αστυνομικών λέγοντας ότι τα επτά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που βρίσκονται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας με τους περίπου 550 αστυνομικούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης τους ευχαρίστησε «διότι υπό δυσχερέστατες συνθήκες καταβάλλουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι». Συμπλήρωσε ακόμη πως «κανείς αστυνομικός δεν περισσεύει, όλοι είναι σημαντικοί και επαναλαμβάνω αξιέπαινοι για το έργο που προσφέρουν».
Επόμενος σταθμός στην επίσκεψη του ήταν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στο Νέο Χειμώνιο όπου επεσήμανε ότι «το Κέντρο αυτό κατέχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία των Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
Ακολούθως έγινε περιήγησή του με σκάφος στο κυνηγετικό περίπτερο Έβρου, όπου είδε πως επιχειρούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο ποτάμι. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι «το βέβαιο είναι ότι καλούνται να φέρουν εις πέρας μία δύσκολη αποστολή υπό αντίξοες συνθήκες και με μέσα που χρειάζονται περαιτέρω αναβάθμιση και βελτιώσεις…Στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι επιστρέφοντας στην Αθήνα να αναζητήσουμε τις δέουσες εργασιακές λύσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του έργο τους».
Επιπροσθέτως επισκέφτηκε το Φυλάκιο Ορεστιάδας όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και το Προαναχωρησιακό Κέντρο και τόνισε ότι «προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην υποδοχή και στην εξασφάλιση των απαραίτητων κανόνων ασφαλούς διαμονής όλων των κρατουμένων και φιλοξενουμένων τόσο στα Κέντρα αυτά, όσο και σε όλους τους χώρους που καλούνται να φιλοξενηθούν».
Και σημείωσε ότι: «Η χώρα μας αγωνίζεται για να έχει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».