«Δεν υπάρχει καμία βιασύνη»είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό που έχει προεξοφληθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Εν μέσω σεναρίων για το ποιο θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν, αλλά και το κυριότερο ποιο θα είναι το μέλλον του υπουργού ΟικονομικώνΓιάννη Στουρνάρα, ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςδεν δείχνει να βιάζεται.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς όταν ρωτήθηκε από συνομιλητή του για το χρόνο του ανασχηματισμού, δεν έδειξε να επείγεται να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.«Όλα θα γίνουν στο χρόνο τους και δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης»τονίζουν πρόσωπα που έχουν γνώσει των συζητήσεων στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου.
Η επιλογή αυτή έχει στο επίκεντρό της την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δείξει ότι κινείται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και άρα αναγκάζεται να αντιδράσει και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό λόγω και της πτώσης επτά μονάδων και την απώλεια των περίπου 500.000 ψηφοφόρων.
Παράλληλα, ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ότι όσο είναι εν εξελίξει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., δηλ. έως το τέλος Ιουνίου, δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές, καθώς είναι προγραμματισμένα και άτυπα συμβούλια υπουργών στην Αθήνα.
Αυτό το επιχείρημα, κατά τους γνωρίζοντες, δεν είναι τόσο στέρεο, καθώς η προετοιμασία αυτών των άτυπων συμβουλίων υπουργών ήδη έχουν γίνει και άρα δεν αποτελεί αυτή η εκκρεμότητα εμπόδιο.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι δυο τους ταξίδεψαν μαζί για τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. και στις συνάξεις ο μεν πρώτος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο δε δεύτερος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά όπως είπε στο «Βήμα» ανώτερη κυβερνητική πηγή, η λέξη «ανασχηματισμός» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά.
Είναι σαφές όμως από τις συζητήσεις που έγιναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι ξαφνιάστηκαν αρνητικά με το κλίμα που διαμορφώθηκε στην Αθήνα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές από τις διαρροές συνεργατών κ. Στουρνάρα, που προφανώς τελούσαν υπό την έγκρισή του, ότι ο ίδιος είναι δυσαρεστημένος με την κριτική που του ασκείται και εμφανίζεται έτοιμος να αποχωρήσει ακόμα και από το υπουργείο.
«Μα, καλά τι έπαθε;» ήταν ένα πρώτο…«αθώο» σχόλιο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και λέγεται ότι και στον κ. Σαμαρά δεν άρεσε όλη αυτή η συζήτηση που εκ των πραγμάτων ανοίγει τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Κανείς όμως δεν μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη διαρροή, ενώ υπήρξε και άλλη μια σύμφωνα με την οποία ο κ. Στουρνάρας ήταν ενοχλημένος από την πολεμική που ασκείται, για να διαψευστεί στη συνέχεια με άλλη διαρροή ότι συνεχίζει στο υπουργείο.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, που όμως δεν επιβεβαιώνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, υπήρξε σαφές μήνυμα προς τον κ. Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν ο Πρωθυπουργός για να κλείσει άμεσα το θέμα. Από την κυβέρνηση κρατούσαν χαμηλούς τόνους, μιλούσαν για τις συνήθεις δημοσιογραφικές υπερβολές, αν και παραδέχονταν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά για τρέχοντα θέματα.
Εκ των πραγμάτων όμως οι αποφάσεις, όπως λένε και κορυφαίοι υπουργοί, πρέπει να ληφθούν άμεσα, διότι η κυβέρνηση απειλείται με αποσυντονισμό. Ήδη, στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο γίνεται μεγάλος «χορός» με ονόματα υπουργών και υφυπουργών που φεύγουν αλλά και βουλευτών που εμφανίζονται εν δυνάμει νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Μια σημαντική παράμετρος είναι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει έως τις 6 Ιουνίου, εάν θα παραμείνει ο Γιώργος Προβόπουλος στη θέση του ή θα επιλεγεί άλλος, με τα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν να αναφέρουν και το όνομα του κ. Στουρνάρα.
Πάντως, αυτή τη στιγμή ο μόνος που γίνεται «σάκος του μποξ» είναι, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, τον οποίο οι βουλευτές επικρίνουν με σφοδρότητα, αγνοώντας ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται και είναι προέκταση του μνημονίου αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή, ενώ τα διάφορα νομοσχέδια τα έχουν ψηφίσει οι ίδιοι.
Βέβαια, οι βουλευτές της ΝΔ ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την πολιτική ήττα στις ευρωεκλογές και επικρίνουν τον εύκολο στόχο, τον κ. Στουρνάρα, διότι ελάχιστοι έχουν το θάρρος να μιλήσουν ανοικτά για τις ευθύνες άλλων που οδήγησαν το κόμμα σε αυτό το κακό αποτέλεσμα.