Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο την Πέμπτη, παρά την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, εξηγώντας την απόφαση της κεντρικής ευρωτράπεζας για διατήρηση του επιτοκίου στο 0,25%.

Παρατηρώντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι παρείχε σαφέστατη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ «δεσμεύεται» για χρήση όλων των αντισυμβατικών εργαλείων που διαθέτει εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Επανέλαβε δε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να στηρίζει την οικονομία όσο καιρό χρειάζεται, τόνισε.

«Το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα αντισυμβατικά εργαλεία που διαθέτει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να δρομολογήσει – εφόσον χρειαστεί – μη συμβατικά μέτρα περιλαμβάνει και την υλοποίησης ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το ενδεχόμενο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – όπως και το ενδεχόμενο του αρνητικού επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων – εξετάστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ στο, δήλωσε ο Ντράγκι.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Είμαστε απόλυτοι στην αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε υψηλό βαθμό νομισματικής στήριξης και να δράσουμε άμεσα εφόσον είναι απαραίτητο» τόνισε, εξηγώντας ότι:

«Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις πληθωριστικές προβλέψεις. Για αυτό συζητήσαμε το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που θα δομήσουμε την ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία της ευρωζώνης στηρίζεται περισσότερο στις τράπεζες, παρά στις κεφαλαιαγορές».

Πάντως ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού παραμένει περιορισμένος. Όπως τόνισε προβλέπεται παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει σταδιακή αύξηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Η ήπια ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, ενώ οι εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό είναι σταθερές, επισήμανε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, όπως επίσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες».