Προέρχονται από τις πέντε γωνιές του πλανήτη και τα ερευνητικά επιτεύγματά τους έχουν ρίξει φως σε μάστιγες της εποχής μας όπως ο εθισμός, η κατάθλιψη και ο καρκίνος. Είναι οι εφετινές τιμώμενες με το Βραβείο L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το οποίο παρέλαβαν την περασμένη Τετάρτη 19 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στη Σορβόννη.
Ετσι, από την Ευρώπη τιμήθηκε η Brigitte Kieffer, καθηγήτρια Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, από τη Βόρεια Αμερική η Laurie Glimcher, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, από τη Λατινική Αμερική η Cecilia Bouzat, καθηγήτρια Βιοφυσικής και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοχημικής Ερευνας Bahia Bianca (INIBIBB) στην Αργεντινή, από την Ασία και τον Ειρηνικό η Kayo Inaba, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία και από την Αφρική και τις Αραβικές Χώρες η Segenet Kelemu, καθηγήτρια Βιολογίας και Παθολογίας των Φυτών και γενική διευθύντρια στο Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE) στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Βόρεια Αμερική
Laurie Glimcher
Η κυρία Laurie Glimcher είναι καθηγήτρια Ανοσολογίας και Ιατρικής αλλά και κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Εχει επίσης υπάρξει η πρώτη γυναίκα πρύτανης ιατρικής σχολής στη Νέα Υόρκη. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της καθηγήτριας Glimcher αφορούν βασικούς μηχανισμούς ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποικίλες προκλήσεις. Επιλέχθηκε για το βραβείο προκειμένου να τιμηθεί για την ανακάλυψη καθοριστικών μοριακών παραγόντων που εμπλέκονται στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης σε αλλεργίες και αυτοάνοσα, μολυσματικά και κακοήθη νοσήματα. Τα ευρήματά της ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις αλλεργίες, το άσθμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον παιδικό διαβήτη και τον καρκίνο.
Λατινική Αμερική
Cecilia Bouzat
Εκτός από καθηγήτρια Βιοφυσικής και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοχημικής Ερευνας Bahia Bianca (INIBIBB) στην Αργεντινή η Cecilia Bouzat είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνικής Ερευνας της Αργεντινής (CONICET).
Πρόκειται δε για ένα παλαιό μέλος της ομάδας των γυναικών που υποστηρίζει το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, καθώς το 2007, ως νεαρή ερευνήτρια, είχε λάβει από αυτό υποτροφία για να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τα ευρήματά της που αφορούν τη φαρμακολογία των νευροδιαβιβαστών.
Ελαβε το βραβείο για τη συνεισφορά της στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους και με τους μυς. Οι ανακαλύψεις της αυτές συνέβαλαν στον εντοπισμό ενός προβλήματος επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και στους μυς, το οποίο προκαλεί σημαντικές νευρολογικές διαταραχές. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της επιτροπής που επέλεξε τις εφετινές τιμώμενες, «το έργο της καθηγήτριας Bouzat δημιούργησε προοπτικές για νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και ορισμένες εθιστικές συμπεριφορές».
Ασία, Ειρηνικός Ωκεανός
Kayo Inaba
Εκτός από καθηγήτρια Ανοσολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, η κυρία Kayo Inaba είναι επίσης αντιπρόεδρος Φυλετικής Ισότητας και διευθύντρια του Κέντρου για τις Γυναίκες Ερευνήτριες στο ίδιο πανεπιστήμιο και έχει αναλάβει τη δέσμευση να εντάξει περισσότερες γυναίκες στην επιστημονική έρευνα. Η επιτροπή των βραβείων L’Oreal-UNESCO επέλεξε να τιμήσει την κυρία Inaba για τις ανακαλύψεις της που αφορούν τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν αυτό έρχεται αντιμέτωπο με απειλές όπως οι ιοί, τα βακτήρια, αλλά και τα καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα η ιάπωνας ερευνήτρια κατέδειξε πρώτη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την περαιτέρω διέγερσή του. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε σημείο καμπής στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ήδη οδηγήσει σε έναν νέο τύπο αντικαρκινικής θεραπείας.
Αφρική και Αραβικές Χώρες
Segenet Kelemu

Η δρ Segenet Kelemu είναι καθηγήτρια Βιολογίας και Παθολογίας των Φυτών και γενική διευθύντρια στο Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE) στο Ναϊρόμπι της Κένυας και όλα δείχνουν ότι έχει την πρωτοπορία στο αίμα της: υπήρξε η πρώτη γυναίκα από την περιοχή της που φοίτησε στο τότε μοναδικό πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας! Συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφού εργάστηκε στην Κολομβία επέστρεψε στην Αφρική.
Η τιμητική διάκριση της απονεμήθηκε για την έρευνα του τρόπου με τον οποίο οι μικροοργανισμοί που ζουν συμβιωτικά με τα καλλιεργήσιμα φυτά βελτιώνουν την ικανότητά τους να ανθίστανται στις αρρώστιες και να προσαρμόζονται στην περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή. Το έργο της δρος Kelemu προσφέρει νέες λύσεις για οικολογικά υπεύθυνη καλλιέργεια τροφίμων, ιδίως από αγροτικές καλλιέργειες μικρής κλίμακας.

Ευρώπη

Brigitte Kieffer
Εκτός από καθηγήτρια Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, η κυρία Brigitte Kieffer είναι επίσης διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Illkrich Γενετικής, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας (IGBMC) της Γαλλίας αλλά και επιστημονική διευθύντρια στο Ερευνητικό Κέντρο Douglas του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Η καθηγήτρια Kieffer, που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών τον Δεκέμβριο του 2013, επιβραβεύεται για το ερευνητικό έργο της σχετικά με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον πόνο, στα ψυχικά νοσήματα και στον εθισμό στα ναρκωτικά. Το 1992 ήταν η πρώτη επιστήμονας που πέτυχε να απομονώσει το γονίδιο για τον υποδοχέα οπιοειδών στον εγκέφαλο. Ο υποδοχέας αυτός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου και αποτελούσε στόχο των ερευνητών για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Τα ευρήματα της γαλλίδας βιολόγου άνοιξαν τον δρόμο για νέες θεραπείες καταπολέμησης του πόνου, του εθισμού και της κατάθλιψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ