Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει και να διασταυρώνει ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπόχρεων σε υποβολή (πολιτικών, δικαστών, ένστολων, δημοσιογράφων, στελεχών δημόσιας διοίκησης κτλ.) σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να επιβληθούν φόροι και ποινές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης σε ομιλία του στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το έργο «Υπηρεσίες για την ηλεκτρονική υποβολή, επεξεργασία και έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης – Πόθεν Έσχες» δήλωσε ότι «το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Δεν μπορεί η συνολική περιουσιακή κατάσταση ενός πολίτη το νέο έτος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος προσθέτοντας τα διάφορα εισοδήματα του και αφαιρώντας το κόστος διαβίωσης».

Οπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, «αυτή την απλή εξίσωση επιθυμούμε να την εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά, αυτόματα και σε ευρεία κλίμακα. Αυτή την αυτοματοποιημένη μαζική και ταχύτατη εφαρμογή της παραπάνω εξίσωσης έρχεται ουσιαστικά να υλοποιήσει το εν λόγω σύστημα».

Εκτός όμως από τον έλεγχο το σύστημα θα προσφέρει και ένα μοναδικό σημείο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες. Επομένως μειώνεται σύμφωνα με τον ίδιο η γραφειοκρατία και οι πολλαπλές υποβολές χειρόγραφων δηλώσεων.

Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος των υπόχρεων. Θα γνωρίζει δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών αν κάποιος υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες υπέβαλε ή όχι. Στη συνέχεια θα γίνεται διασταύρωση με τα φορολογικά στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης προτείνει στα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του πόθεν έσχες και τα στελέχη που υλοποιούν το έργο να εξετάσουν την απάλειψη της υποβολής στο πόθεν έσχες των φορολογικών στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Με την επίτευξη των ανωτέρω θα γίνει κάτι πολύ σημαντικό: Θα απελευθερωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα εστιαστούν στην ουσία του αντικειμένου τους, δηλαδή στον έλεγχο.

Ο κ. Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι το πόθεν έσχες, ως όρος και διαδικασία ήταν κοντά στο όριο της απαξίωσης. Πρόσφατα ξαναβρήκε τη χαμένη του αίγλη και σημασία. Η υποχρέωση υποβολής και ελέγχου πόθεν έσχες, μετά από πολλές κοπιώδεις προσπάθειες των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόσφατα άρχισε να γίνεται ορατό στον Έλληνα Πολίτη ότι υπάρχει και η ερώτηση «πόθεν» και όχι απλώς η δήλωση «έσχες».

Το έργο «Πόθεν Έσχες» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα υποστηρίζει, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, την ενοποίηση των διαδικασιών υποβολής, επεξεργασίας και ελέγχου των ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των ελεγκτικών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικότερα θα υλοποιεί τα παρακάτω για κάθε φορέα:

– Τη δημιουργία αρχείου υποχρέων για τον αυτόματο εντοπισμό μη υποβληθεισών δηλώσεων,

– Την εύκολη υποβολή της δήλωσης για όλους τους υποχρέους μέσω διαδικτύου,

– Την τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τις δηλώσεις,

– Την αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων,

– Την παρακολούθηση των ετησίων μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των υποχρέων,

– Τη διευκόλυνση της ελεγκτικής διαδικασίας μέσω τεχνικών ανάλυσης επικινδυνότητας,

– Την ταχύτερη επεξεργασία των καταγγελιών μέσω διαδικτύου,

– Την ασφάλεια, εμπιστευτικότητα και διαθεσιμότητα των δηλώσεων μόνο στους αρμοδίους, βάσει νό-μου, φορείς και υπαλλήλους.