Πέθανε το βράδυ του Σαββάτου 15 Μαρτίου ο Κύπριος συγγραφέας, εκδότης και υφυπουργός και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Κυπριανού και Βασιλείου Πάτροκλος Σταύρου, σε ηλικία 81 ετών. Ήταν θετός γιος της Ελένης Καζαντζάκη, τον οποίο υιοθέτησε το 1982, και το 1995 του παραχώρησε, ως γονική παροχή, τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Πάτροκλος Σταύρου γεννήθηκε το 1933 στη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώ

Από το 1951 μέχρι το 1959 μετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Κατά το διάστημα 1957-1960 υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Το 1960, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1963 ορίσθηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και παρέμεινε Υφυπουργός μέχρι τον Ιούνιο του 1993.

Μελέτησε το έργο του Κωστή Παλαμά και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1969 για το βιβλίο του Ο Παλαμάς και η Κύπρος. Ήταν ο πρώτος Κύπριος που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών.

Εξέδωσε το βιβλίο του Captain P. S. Le Geyt Makarios in Exile. Έγραψε και εξέδωσε, μεταξύ άλλων, Κατάλογο πινάκων, έργων τέχνης και ιστορικών εγγράφων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και το λεύκωμα Cyprus, The Sweet Land (αγγλικά και γερμανικά). Επίσης, μετέφρασε μαζί με τον Κύπρο Ψυλλίδη το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών δίτομο Ιστορικό Λεύκωμα της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821. Οργάνωσε, συντόνισε και επόπτευσε την έκδοση από το Ιδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, η οποία κάλυψε την περίοδο μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια της Κύπρου.

Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών το 1991.

Ήταν ο δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και διευθυντής των εκδόσεων Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη. Τα τελευταία χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας, είχε παραχωρήσει τη διεύθυνση των εκδόσεων στην κόρη του Νίκη Σταύρου.

Δείτε αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του εκλιπόντος.