Γιατσενιούκ: Δεν θα γίνουμε υποτελείς της Ρωσίας

Να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία και να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για μια ειρηνική λύση καλεί τη Ρωσία ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παρομοίασε τον επεκτατισμό της Ρωσίας με ένα νέο τείχος του Βερολίνου και κάλεσε τον Πούτιν να γκρεμίσει «το τείχος του εκφοβισμού». Ερωτηθείς αν η Ουκρανία θα απαντήσει στρατιωτικά στη Ρωσία είπε ότι«είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία καλεί τη Μόσχα ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που ζητάμε και καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να κάνει είναι να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις, να μην υποστηρίξει την παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο και διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

Παρομοίασε τον επεκτατισμό της Ρωσίας με ένα νέο τείχος του Βερολίνου και κάλεσε τον Πούτιν να γκρεμίσει «το τείχος του εκφοβισμού, το τείχος της στρατιωτικής επιθετικότητας».

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κάλεσε άμεσα τη Ρωσία σε διάλογο. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε και να γίνουμε υποτελείς της Ρωσίας» είπε.

Ερωτηθείς αν η Ουκρανία θα απαντήσει στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας,ο Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι ελπίζει θα μπορούσε να βρεθεί μια ειρηνική λύση, αλλά τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης και στρατιωτικής επέμβασης στο έδαφος της Ουκρανίας από ξένες δυνάμεις, η ουκρανική κυβέρνηση και ο ουκρανικός στρατός θα ενεργήσει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους» τόνισε.

Χαρακτήρισε παράνομη και αντισυνταγματική τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της Κριμαίας, τονίζοντας ότι η Κριμαία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση και το λεγόμενο δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση. Αυτός είναι ο λόγος που παροτρύνουμε την ρωσική κυβέρνηση να μην στηρίξουν εκείνους που υποστηρίζουν αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία» δήλωσε.

Ο Γιατσενιούκ, επίσης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ΕΕ για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk