Μια ακόμα «συνάντηση για την ειρήνη» διοργανώνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κοινωνική αναταραχή.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα κίνητρα του Νικολάς Μαδούρο είναι αγνά, τουλάχιστον από πλευράς αντιπολίτευσης. Η άποψη που διατυπώνεται είναι ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να «απενεργοποιήσει» τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν μπει στην τρίτη τους εβδομάδα.

Ήδη, τα κορυφαία στελέχη της Αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Ενρίκε Καπρίλες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν σκοπό να δώσουν το «παρών» σε μια συνάντηση που δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, όσο η κυβέρνηση δεν ακούει κανένα από τα αιτήματα της Αντιπολίτευσης.

Mεταξύ των αιτημάτων αυτών είναι να πάψει ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους στην οικονομία (για την αντιπολίτευση είναι ο βασικός λόγος του υψηλότατου πληθωρισμού και των ελλείψεων στην αγορά), να πάψει η κουβανική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδων κρούσης που είχαν συγκροτηθεί επί Τσάβες.

Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη με σχεδόν 25.000 δολοφονίες το 2013.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα εξέφρασαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο αργεντινός ποντίφικας, μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, είπε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τα πρόσφατα γεγονότα.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαδούρο καταφεύγει σε «οικουμενικού τύπου» συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση. Το έκανε και λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του, όταν η Αντιπολίτευση αμφισβητούσε την πύρρειο νίκη του, το έκανε και πριν από λίγους μήνες όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τη δολοφονία μιας πρώην Μις Βενεζουέλα.

Η 29χρονη Μόνικα Σπίαρ έπεσε νεκρή από τα πυρά ληστών στο αυτοκίνητό της. Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον βρετανό σύζυγό της, ενώ το 5χρονο κοριτσάκι τους τραυματίστηκε.

Τότε μάλιστα κλήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει το χέρι του στον Ενρίκε Καπρίλες. Αλλά ώς εκεί…