Διεθνής ομάδα επιστημόνων πρόκειται να διενεργήσει μεγάλου εύρους δοκιμές σε χάπι κατά της Αλτσχάιμερ, το οποίο, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων μελετών σε ανθρώπους, φάνηκε να περιορίζει σημαντικά τη συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο – η οποία πιστεύεται ότι ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε 200 ασθενείς ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς έδειξαν ότι η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν ικανή να φρενάρει τη συσσώρευση των «ένοχων» πλακών στον εγκέφαλο των ασθενών ως και κατά 90%. Συγχρόνως άκρως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το χάπι δεν φάνηκε να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες (ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε μεγάλες δόσεις της τάξεως των 60 mg).

Νέος κύκλος δοκιμών μεγάλου εύρους

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος δοκιμών, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με περισσότερους από 3.000 ασθενείς σε 21 χώρες.

Στην πρώτη 18μηνη φάση των δοκιμών, θα λάβουν μέρος 1.960 ασθενείς με ήπια μορφή της νόσου. Στη δεύτερη 2ετή μελέτη, θα συμμετάσχουν 1.500 ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έχουν ήδη παρουσιάσει προβλήματα μνήμης.

«Αν οι δοκιμές αυτές στεφθούν με επιτυχία, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του φαρμάκου» αναφέρει ο δρ Κρεγκ Ρίτσι από το Imperial College του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυκλοφορία του φαρμάκου σε περίπου πέντε χρόνια.

Το ένζυμο – «καθαριστής»

Η θεραπεία με την κωδική ονομασία MK-8931 είναι ένας αναστολέας BACE (Beta Amyloid precursor protein site-Cleaving Enzyme inhibitor) – πρόκειται για ένα ένζυμο το οποίο απομακρύνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

«Στόχος μας είναι να επέμβουμε προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου» καταλήγει ο δρ Ρίτσι.