ΗΠΑ: Μπλόκο στη συμμετοχή του Ιράν σε διάσκεψη για τη Συρία

Χωρίς συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν σε ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία έληξαν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της Γενεύης ΙΙ, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί ότι αυτή η συμμετοχή θα ήταν σωστή. Η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση, ανακοίνωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι.

Χωρίς συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν σε ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία έληξαν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της Γενεύης ΙΙ, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί ότι αυτή η συμμετοχή θα ήταν σωστή.

Η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 26 χωρών που έλαβαν πρόσκληση, ανακοίνωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι.

«Προς το παρόν δεν έχουμε συμφωνήσει. Θα συζητήσουμε κι άλλο για τη συμμετοχή του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί ότι αυτό είναι το σωστό» είπε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι εμείς στον ΟΗΕ είμαστε υπέρ» της συμμετοχής του Ιράν, είπε ο Μπραχίμι.

Ο ειδικός απεσταλμένος σημείωσε ότι μίλησε κατ’ επανάληψη με Ιρανούς αξιωματούχους που του εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε στη Γενεύη για τη διάσκεψη.

Πρόσθεσε ότι «εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου», ενώ δήλωσε ότι το Ιράν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό.

Η Τεχεράνη αποτελεί βασικό οικονομικό και στρατιωτικό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στηρίζει ένα μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης, ήταν επίσης αμφίβολη, όμως ο Μπραχίμι την ανέφερε μεταξύ των 26 προσκεκλημένων χωρών.

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της διεμήνυσε στον Μπραχίμι ότι έχει ήδη καθορίσει ποιοι θα μετέχουν στην αντιπροσωπεία της στις συνομιλίες στην Γενεύη 2 που θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο κατάλογος με τα ονόματα των σύρων αξιωματούχων θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Της ζητήθηκε να είναι έτοιμη μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί «τελεσίγραφο» όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κατέληξε ο Μπραχίμι.

Ενόψει των συνομιλιών, ο άραβας διπλωμάτης κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα να αποφυλακίσουν κρατούμενους ή να αφήσουν ελεύθερους απαχθέντες κληρικούς, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk