• Αναζήτηση
 • Νέο περιστατικό ρίψης ιατρικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής

  Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εντόπισαν το πρωί της Τετάρτης οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες είχαν μεταφερθεί με δημοτικά απορριμματοφόρα και το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εντόπισαν το πρωί της Τετάρτης οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες είχαν μεταφερθεί με δημοτικά απορριμματοφόρα και το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.

  Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα υπήρχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, οροί κ.ά.

  Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. και η αρμόδια Εισαγγελία.

  Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ έχουν εντοπίσει περισσότερους από 20 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από δέκα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

  Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιω. Σγουρός καλεί το υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία της Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναμένει σχετική απάντηση από τον υπουργό Υγείας, καθώς -όπως σημειώνει- τα περιστατικά απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

  Στο μεταξύ, ο ΧΥΤΑ Φυλής διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του λόγω αθρόας εισόδου ρακοσυλλεκτών.

  Επιστολή Δήμου Αθηναίων προς τα νοσοκομεία για τα επικίνδυνα απόβλητα
   
  Την ομόθυμη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης για τους πέντε οδηγούς της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου που κρατούνται με την κατηγορία ότι απέρριψαν στον ΧΥΤΑ Φυλής απορρίμματα τα οποία περιείχαν νοσοκομειακά απόβλητα.

  Ο κ. Καμίνης ζήτησε από τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να επιδείξουν την υπευθυνότητα που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας Υγείας και τους κάλεσε σε συνεργασία.

  Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων κ. Ανδρέας Βαρελάς απέστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων που εδρεύουν στα όρια του δήμου. Σε αυτήν τονίζεται ότι εφ’ εξής η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται απαραιτήτως με δελτίο αποστολής και σχετική βεβαίωση εκ μέρους του νοσοκομείου ότι τα απορρίμματα που βρίσκονται στα κλειστού τύπου κοντέινερ δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των επικίνδυνων νοσοκομειακών – μολυσματικών αποβλήτων.

  Σύμφωνα με την νομοθεσία, η αποθήκευση των νοσοκομειακών αποβλήτων γίνεται σε ειδικές σακούλες και προβλέπονται ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες αποτέφρωσης.

  Το πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν το πρόβλημα της ανάμειξης των ιατρικών επικινδύνων αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων στα κοντέινερ αποκομιδής, είτε από λάθος είτε για οικονομικούς λόγους, αφού το κόστος αποτέφρωσης είναι πολλαπλάσιο και επιβαρύνει το κάθε νοσοκομείο.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η Mykonian μεταφορά Brancusi Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι από το περουβιανής προέλευσης φιλέτο του. Τον παρακολουθούσα μέσα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk