TO BHMA – THE NEW YORK TIMES

Πριν από λίγες ημέρες, δημοφιλής σατιρική εκπομπή με κούκλες σχολίασε στη γαλλική τηλεόραση την στάση του Ολάντ με ένα σκετσάκι: ο πρόεδρος της Γαλλίας, σιωπηλός, κρατάει σαν υπηρέτης το σακάκι του Ομπάμα και περιμένει υπομονετικά να τελειώσουν την συζήτηση ο αμερικανός πρόεδρος και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μπορεί ο Ολάντ να θεωρεί ολόσωστη την απόφασή του να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, η κοινή γνώμη όμως φαίνεται να διαφωνεί. Πρόσφατη δημοσκόπηση της συντηρητικής γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Πιθανολογείται επίσης ότι ο Ολάντ αρνείται να ζητήσει την ψήφο του γαλλικού κοινοβουλίου, γιατί φοβάται ότι θα χάσει.
Από την άλλη ο Λευκός Οίκος κάνει τα πάντα για να στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο: σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι αν οι κινήσεις τους δεν στεφθούν με επιτυχία, τότε οι συνέπειες θα μοιάζουν με αυτές της Συμφωνίας του Μονάχου το 1938 _ όταν η Βρετανία και η Γαλλία επέτρεψαν στον Χίτλερ να προσαρτήσει την Σουδητία.
Οι Γάλλοι όμως θαύμασαν _ έστω και για λίγο _ την απόφαση του Ολάντ για στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι πριν από λίγους μήνες. Αντιθέτως, το ποσοστό αποδοχής του φαίνεται να παραμένει χαμηλό στην περίπτωση της Συρίας, με τον γάλλο πρόεδρο να δέχεται αντιφατικές κριτικές τόσο από την Δεξιά όσο και την Αριστερά.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Ολάντ βιάστηκε να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, δίχως να λογαριάζει την κοινή γνώμη και την άποψη της Βουλής. Οξεία κριτική ασκείται στον γάλλο πρόεδρο για έναν ακόμα λόγο: επειδή δεν προστάτεψε την περηφάνια της χώρας του. Και αυτό, γιατί πολλοί θεωρούν ότι η Γαλλία έγινε ο λακές του Ομπάμα, ούσα στο περιθώριο των σκληρών διαπραγματεύσεων σχετικά με την επέμβαση.
Η απόφαση του Ολάντ να «τιμωρήσει» τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να συνδέεται με την γαλλική ιστορική μνήμη, καθώς αμέτρητα γαλλικά στρατεύματα δηλητηριάστηκαν με αέρια κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ και χρόνια, η Γαλλία ψάχνει τρόπους να σταματήσει εξάπαντος την χρήση χημικών όπλων, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ να τίθεται υπέρ των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων για τον τερματισμό των φρικαλεοτήτων. Η Γαλλία όμως δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για το τι συμβαίνει σήμερα στην Συρία, γιατί μεταξύ άλλων θέλει να προστατέψει τον γειτονικό Λίβανο, πρώην γαλλική αποικία.
Πολλά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με τον θάνατο 1.400 ατόμων από την χρήση χημικών στην Δαμασκό. Εντούτοις, ο Ολάντ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την κοινή γνώμη και διάφορους υποστηρικτές του που ζητούν να αποφασίσει η γαλλική Βουλή για το θέμα. Ο Νοέλ Μαμέρ, εξέχον μέλος του γαλλικού κόμματος των Πρασίνων και υποστηρικτής του Ολάντ, ενστερνίζεται πλήρως την πρόταση για ψηφοφορία για το θέμα, όπως ακριβώς αποφάσισε και το αμερικανικό Κογκρέσο. «Θεωρώ ότι έτσι θα δείξουμε ότι δεν αποφασίζουμε μόνοι μας», εξηγεί ο ίδιος.