Πριν από δύο εβδομάδες επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble να προσδιορίσουν την απόχρωση ενός εξωπλανήτη. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας «γαλάζιος βόλος» – μοιάζει δηλαδή με τη Γη.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε τώρα ότι είδε με χρήση τηλεσκοπίας ακτίνων Χ τον HD 189733b να περνά μπροστά από το μητρικό του άστρο. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια παρατήρηση.

Το «πέρασμα – Χ»

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν έναν εξωπλανήτη μέσω διαστημικών τηλεσκοπίων ακτίνων-Χ και όχι μέσω οπτικών παρατηρητηρίων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Chandra» της NASA και το ανάλογο τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «XMM Newton» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παρατήρησαν τον εξωπλανήτη να περνά μπροστά από το μητρικό άστρο του (HD 189733), που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη.

Η τυχαία παρεμβολή του εξωπλανήτη μεταξύ της Γης και του άστρου του (το οποίο επισκίασε ελαφρά κατά τη διάβασή του), έγινε αντιληπτή από τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια ως μικρή εξασθένηση της έντασης των εκπεμπόμενων από το άστρο ακτίνων -Χ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάτια Ποπενχέγκερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, που πρόκειται να κάνουν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal», δήλωσαν ότι «μέχρι σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι (σ.σ. μη επιβεβαιωμένοι) εξωπλανήτες έχουν παρατηρηθεί σε φάση διάβασης μόνο στο οπτικό φως. Τελικά, κατέστη δυνατό να δούμε κι έναν με ακτίνες-Χ, πράγμα σημαντικό, επειδή θα μας αποκαλύψει νέες πληροφορίες για τις ιδιότητες ενός εξωπλανήτη».

Δείτε σχετικά: Γαλάζιος «βόλος» στη γειτονιά μας