Τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που παγιδεύει στην ατμόσφαιρα 20 φορές περισσότερη θερμότητα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, είναι γνωστό ότι βρίσκονται παγιδευμένες κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών, καθώς και στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Αρκτικής. Το μεθάνιο παράγεται από μικροοργανισμούς που διασπούν αποθέσεις οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου. Διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στον πλανήτη η διαρροή του μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Μια νέα μελέτη για πρώτη φορά κάνει εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Σύμφωνα με αυτήν το κόστος της διαρροής μεθανίου στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σε περίπου 60 τρισ. δολάρια.

Θαμμένη «βόμβα»

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Γκέιλ Γουάιτμαν, καθηγητή του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, χρησιμοποίησαν ένα οικονομικό μοντέλο και σχεδίασαν μια προσομοίωση στην οποία ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι φυσικές καταστροφές που συνοδεύουν τις κλιματικές αλλαγές.

Καταστροφές που θα προκληθούν στις καλλιέργειες εξαιτίας ξηρασίας ή πλημμυρών, καταστροφές που θα προκληθούν εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (τυφώνες κλπ) αλλά και οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιπέδων των υδάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόστος των επιπτώσεων από τη διαρροή του μεθανίου της Αρκτικής στην ατμόσφαιρα θα ανέλθει σε ένα ποσό κοντά στα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Πρόκειται για μια οικονομική βόμβα την επικινδυνότητα της οποίας δεν έχει κατανοήσει ακόμη η παγκόσμια κοινότητα. Οι ηγέτες του πλανήτη και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πρέπει να ασχοληθούν με αυτή την αόρατη ωρολογιακή βόμβα» αναφέρει ο Γουάιτμαν. Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου στις ανατολικές περιοχές της Σιβηρίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 50 δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου.

Οι κλιματικές αλλαγές ( η αύξηση της θερμοκρασίας) έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σιβηρία να λιώνουν οι πάγοι κάτω από τους οποίους βρίσκεται το μεθάνιο και να απελευθερώνονται έτσι εκατομμύρια τόνοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».