Βρέθηκε χαμένο ημερολόγιο συμβούλου του Χίτλερ 400 σελίδων

Περίπου 400 σελίδες από το ημερολόγιο του Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ήταν φίλος του Αδόλφου Χίτλερ, σύμβουλός του επί εξωτερικών θεμάτων και εκδότης της ναζιστικής εφημερίδας, ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ. Το ημερολόγιο παρέμενε χαμένο επί σειρά ετών.

Ο Ρόζενμπεργκ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δίκη της Νυρεμβέργης για τον ρόλο του στην εξόντωση εκατομμυρίων εβραίων και το 1946 εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.

Σε αρχική αξιολόγηση του ημερολογίου από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για τις συναντήσεις που είχε ο Ρόζενμπεργκ με τον Χίτλερ και με άλλους ναζιστές ηγέτες -περιλαμβανομένων του Χάινριχ Χίμλερ και του Χέρμαν Γκέρινγκ.

Περιέχει, επίσης, λεπτομέρειες για την γερμανική κατοχή τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και για τα σχέδια να προχωρήσουν μαζικές δολοφονίες Εβραίων και ανατολικοευρωπαίων.

Οπως ανέφερε το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για την μελέτη της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.

«Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ. Το ημερολόγιο θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ιστορικούς που θα συμπληρώσει, και εν μέρει θα αντικρούσει, ήδη γνωστές πληροφορίες» αναφέρει η αξιολόγηση.

Το ημερολόγιο, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης —ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941 αλλά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη.

Το ημερολόγιο περιέχει μία συλλογή των σκέψεων του Ρόζενμπεργκ από την άνοιξη του 1936 μέχρι τον χειμώνα του 1944.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, το οποίο κρατούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο οι εισαγγελείς της Νυρεμβέργης, εξαφανίστηκε.

Ένας από αυτούς, ο Ρόμπερτ Κέμπνερ, θεωρείτο ύποπτος από τις αμερικανικές αρχές ότι πέρασε λαθραία το ημερολόγιο στις ΗΠΑ.

Ο Κέμπνερ αναφέρει ορισμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ στα απομνημονεύματά του, ενώ το 1956 ένας γερμανός ιστορικός δημοσίευσε αποσπάσματά του από το 1939 και του 1940, αλλά ολόκληρο το ημερολόγιο ποτέ δεν βρέθηκε. Οταν πέθανε ο Κέμπνερ το 1993, σε ηλικία 93 ετών, ξεκίνησε μία σειρά από δικαστικές διαμάχες για τα έγγραφά του, η οποία κράτησε περίπου μια δεκαετία.

Τα παιδιά του Κέμπνερ συμφώνησαν να τα παραδώσουν στο Μουσείο, αλλά όταν οι αρμόδιες αρχές πήγαν στο σπίτι του για να τα παραλάβουν, το 1999, ανακάλυψαν ότι χιλιάδες σελίδες έλειπαν.

Μετά το 1999, το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των χαμένων σελίδων.

Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος εντόπισε, πάντως, περισσότερα από 150.000 έγγραφα που είχε στην κατοχή της η πρώην γραμματέας του Κέμπνερ, η οποία τότε ζούσε στο σπίτι ενός ακαδημαϊκού ονόματι Χέρμπερτ Ρίτσαρντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Στις αρχές του 2013, το Μουσείο σε συνεργασία με έναν πράκτορα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας επιχείρησαν να εντοπίσουν τις σελίδες που έλειπαν.

Τελικά, το ημερολόγιο βρέθηκε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον ο οποίος πλέον κατοικεί κοντά στο Μπάφαλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk