Ισως το «κλειδί» της ανδρικής συνεργασίας να βρίσκεται στους… ιδρωτοποιούς αδένες. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην on-line επιστημονική πλατφόρμα PLoS ONE δείχνει ότι μια ουσία του ιδρώτα αυξάνει τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ ανδρών.

Επίδραση και στα δύο φύλα

Το συγκεκριμένο «συστατικό» του ανδρικού ιδρώτα, το στεροειδές ανδροσταδιενόνη, έχει στο παρελθόν συνδεθεί με το πόσο ελκυστικούς βλέπουν τους άνδρες οι γυναίκες. Η νέα μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου Τούρκου στη Φινλανδία δείχνει ότι η ουσία έχει επίδραση όχι μόνο στο αντίθετο φύλο αλλά και στους εκπροσώπους του ίδιου φύλου – αν και σε διαφορετικό επίπεδο.

Ο ρόλος της ανδροσταδιενόνης στην ανδρική συνεργασία μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα που εξηγεί το πώς οι άνδρες γίνονται «μια γροθιά» στα ομαδικά παιχνίδια, πώς χτίζουν οργανωμένες κοινωνίες αλλά και πώς εμπλέκονται σε πολέμους.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι ηγέτες ήταν πιθανότερο να συνεργάζονται με άλλους άνδρες τόσο υψηλής όσο και χαμηλής κοινωνικής θέσης με στόχο να διατηρήσουν τη δομή της κοινωνίας στην οποία είναι αρχηγοί. Ωστόσο οι άνδρες χαμηλής κοινωνικής θέσης ήταν πιο πιθανό να αναζητούν τρόπους ώστε να υπερισχύουν των άλλων προκειμένου να ανέβουν στην κοινωνική κλίμακα.

H ανδροσταδιενόνη πρέπει να βρίσκεται πίσω από το ομαδικό πνεύμα σε παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι φινλανδοί ερευνητές διεξήγαγαν τεστ σε άνδρες που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια (συγκεκριμένα το «Dictator Game» και το «Ultimatum Game»). Ανακάλυψαν ότι όταν οι άνδρες εισέπνεαν ανδροσταδιενόνη είχαν την τάση να συνεργάζονται με τους άλλους παίκτες ώστε να φέρουν καλύτερο σκορ στο εκάστοτε παιχνίδι.

Η μελέτη διεξήχθη συγκεκριμένα σε 40 εθελοντές με μέσο όρο τα 26 έτη. Στους μισούς από αυτούς ζητήθηκε να εισπνεύσουν μέσα από ένα βάζο που περιείχε ανδροσταδιενόνη και ξηρή μαγιά ενώ οι υπόλοιποι εισέπνευσαν μια εικονική ουσία.

Και στα δύο παιχνίδια οι εθελοντές διαπραγματεύονταν το πώς θα μοιραστούν 20 ευρώ, κάνοντας και λαμβάνοντας προσφορές ώστε να αποφασιστεί ποιος θα πάρει τα περισσότερα χρήματα. Όπως αποδείχθηκε η ανδροσταδιενόνη ήταν το «κλειδί» που άνοιγε την… πόρτα της ανδρικής συνεργασίας.

Τα πρώτα τέτοιου είδους ευρήματα

«Εξ όσων γνωρίζουμε η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ανδροσταδιενόνη επιδρά άμεσα στη συμπεριφορά των ανδρών» ανέφεραν οι ερευνητές δρ Πάβο Χουοβιάλα και δρ Μάρκους Ραντάλα.

Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με την παραγωγή της τεστοστερόνης μαρτυρώντας τελικώς πόσο κυριαρχεί ένας άνδρας στην κοινωνική ομάδα του. Στη μελέτη οι ερευνητές αναφέρουν ότι «η ανδροσταδιενόνη δρα σαν ένα χημικό ισοδύναμο της… ουράς του παγωνιού δείχνοντας την κυριαρχία του αρσενικού».

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιλέξουν σύντροφο αλλά και τους άνδρες να έχουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους προλαμβάνοντας τις συγκρούσεις και ενισχύοντας το αίσθημα της συνεργασίας.

Πώς δρουν οι ισχυροί και οι ανίσχυροι

Οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο εύρημα που αφορά το εντονότερο πνεύμα συνεργασίας στους άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που βρίσκονται πιο ψηλά στην κοινωνική κλίμακα. «Οι άνδρες υψηλού στάτους φαίνεται να επιζητούν περισσότερο τη συνεργασία. Αντιθέτως οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που τελικώς έχουν και χαμηλότερα επίπεδα κυριαρχίας επί των άλλων, φάνηκε ότι προτιμούσαν να εργάζονται περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για το καλό της ομάδας. Παρότι συνεργάζονταν με τους κυρίαρχους, συχνά προσπαθούσαν, έστω και με ‘πλάγια’ μέσα, να υπερισχύσουν εκείνων που βρίσκονταν στην ίδια ή παρόμοια κοινωνική θέση».