Την περασμένη Κυριακή η διευθύντρια της εφημερίδας New York Times Τζιλ Αμπραμσον εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Face the Nation» και δήλωσε ανοιχτά αυτό που ψιθυρίζεται σε όλους τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις έρευνες του υπουργείου δικαιοσύνης σχετικά με διαρροές στον Τύπο.

«Οι δημοσιογράφοι μας στην Ουάσινγκτον μου λένε ότι οι πηγές τους σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες φοβούνται ακόμα και να απαντήσουν στα τηλεφωνήματά τους» τόνισε.

Η Αμπραμσον δεν είναι το μοναδικό στέλεχος της εφημερίδας που τον τελευταίο καιρό εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με τις διώξεις εναντίον δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και δημοσιογράφων εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Τον τελευταίο καιρό είναι πραγματικά αδύνατον να βρεις πηγές στις κυβερνητικές υπηρεσίες να μιλήσουν έστω και ανώνυμα, ακόμα και θέματα που δεν θεωρούνται ευαίσθητα και απόρρητα» δήλωσε στο περιοδικό New Republic ο ρεπόρτερ των New York Times Σκοτ Σέιν.

Όπως επισημαίνουν πολλοί υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου ο λόγος για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη φοβούνται να μιλήσουν σε δημοσιογράφους είναι επειδή θεωρούν ότι θα έχουν την τύχη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που δικάζεται αυτές τις ημέρες επειδή διέρρευσε στην ιστοσελίδα Wikileaks τα απόρρητα τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.