Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου. Πρόκειται για έναν μικρό φυτοφάγο δεινόσαυρο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανατομία. Χαρακτηριστικό ήταν το κεφάλι του με το κρανίο του να καλύπτεται από ένα σκληρό οστό με θολωτό σχήμα. Για αυτό και το νέο είδος έλαβε την ονομασία Acrotholus audeti το πρώτο συνθετικό του οποίου προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άκρο» και «θόλος».


Επίδειξη και διαγωνισμοί

Ο A.audeti περπατούσε στα δύο του πόδια και είχε μήκος περίπου δύο μέτρων. Ζύγιζε περίπου 40 κιλά και ζούσε στον Καναδά πριν από 85 εκατομμύρια έτη. Το κρανίο του A.audeti ήταν καλοσχηματισμένο και αρκετά παχύ, περίπου δέκα εκατοστά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μικρός δεινόσαυρος επιδείκνυε το κρανίο του στα άλλα μέλη του είδους ενώ εικάζουν πως μπορεί επίσης να το χρησιμοποιούσε σε «διαγωνισμούς» χτυπημάτων με το κεφάλι.

H ανατομία

Ο A.audeti είναι το αρχαιότερο είδος δεινοσαύρου με «θωρακισμένο» κρανίο που έχει εντοπιστεί στην αμερικανική ήπειρο και πιθανότατα είναι το αρχαιότερο είδος με αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό στον πλανήτη. Με δεδομένο ότι ο A.audeti ήταν το πρώτο είδος με το συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό που ανακαλύπτεται ενισχύει την άποψη των επιστημόνων ότι η ανατομική ποικιλία των δεινοσαύρων της εποχής του ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα. Ετσι η μελέτη του A.audeti αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».