Στο κλείσιμο του 2012 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αξιολογώντας με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τα δεδομένα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτό αποτελεί και σημείο αφετηρίας μιας αξιόπιστης και αξιοπρεπούς πορείας της χώρας στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια σκηνή. Το νοικοκύρεμα του κράτους και των οικονομικών του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αναγκαίας ανασυγκρότησης της χώρας.
Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις αλλά και συμβιβασμούς με τους εταίρους και δανειστές σε ένα προϋπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο κατάφερε να συνδιαμορφώσει έναν οδικό χάρτη αποκόλλησης από το τέλμα των τελευταίων τριών ετών.
Ηδη οι τρέχουσες δημοσιονομικές επιδόσεις επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών για τη χώρα και συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 είναι ικανοποιητική και μάλιστα καλύτερη από τις προβλέψεις. Και τούτο παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.
Σήμερα είναι σαφές ότι εφεξής απαιτείται συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή όσων θεσμοθετήθηκαν, σε συνδυασμό βεβαίως με νέες πολιτικές και μέτρα που επισπεύδουν την ανάκαμψη. Απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού εθνικού σχεδίου για την ταχύτατη και δυναμική έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εδράζεται στη σύζευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Το σχέδιο έχει δύο πυλώνες.
Ο πρώτος είναι η εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας επιδιώκοντας τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων ώστε να συρρικνωθεί η μία συνιστώσα του ελλείμματος, αυτή του διαρθρωτικού ελλείμματος. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν προωθηθεί σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες όπως:
  • Η βελτίωση του συστήματος δημοσιονομικών ελέγχων.
  • Η ενίσχυση του πλαισίου δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών με παράλληλη παρακολούθηση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ.
  • Η εκπόνηση για πρώτη φορά σχεδίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την υλοποίηση ενός μεγάλου εύρους πολιτικών και μέτρων για την ανάσχεση των έντονων υφεσιακών πιέσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επιδιώκοντας την αντιμετώπιση της δεύτερης συνιστώσας του δημοσιονομικού προβλήματος, αυτής του κυκλικού ελλείμματος. Και αυτό επιτυγχάνεται με:
  • Την επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
  • Την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Την επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως της κατασκευής των οδικών αξόνων.
  • Την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας μέσω της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
  • Την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων.
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Το χρέος απέναντι στην πατρίδα και ο σεβασμός στις θυσίες των πολιτών επιβάλλουν να προχωρήσουμε συλλογικά με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ώστε να οδηγηθούμε το ταχύτερο δυνατόν στην έξοδο από το «τούνελ» που βρέθηκε η χώρα. Και να επιτύχουμε εντός της ευρωζώνης τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπρέπειας αλλά και της ευημερίας όλων των Ελλήνων.
Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ