Μόνο εννέα από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν εκτελέσει έναν ή περισσότερους καταδικασθέντες σε θάνατο τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι μειώνεται η εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου ενημέρωσης για το θέμα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Βάσει της έκθεσης, μείωση παρουσιάζεται και στον αριθμό των νέων θανατικών ποινών που επιβάλλονται, οι οποίες το 2012 αντιστοιχούν στο 25% αυτών του 1996, του υψηλότερου τα τελευταία χρόνια.

Το 75% των εκτελέσεων σημειώθηκαν σε τέσσερις Πολιτείες, το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Μισισίπι και την Αριζόνα, οι οποίες υποστηρίζουν θερμά τη θανατική ποινή. Το 65% των νέων θανατικών ποινών έχουν επιβληθεί στο Τέξας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντή του Κέντρου και συντάκτη της έκθεσης, «το 2012, λιγότερες Πολιτείες επέβαλαν θανατικές καταδίκες, λιγότερες προέβησαν σε εκτελέσεις, ενώ καταδίκες και εκτελέσεις περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό Πολιτειών».

Φέτος, το Κονέκτικατ έγινε η 17η Πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή και συνολικά 29 Πολιτείες ή την έχουν καταργήσει ή δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών μειώνεται, επίσης, φθάνοντας τις 78 φέτος από 315 που ήταν το 1996.

Καμία εκτέλεση δεν σημειώθηκε το 2012 στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Λουιζιάνα ή το Μισούρι, τέσσερις πολύ συντηρητικές Πολιτείες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής.