Κίνα: Εκτός Βουλής ο Μπο Σιλάι – προ των πυλών η ποινική του δίωξη

Τη βουλευτική ιδιότητα του Μπο Σιλάι, την τελευταία του «κάλυψη» μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφαίρεσε η κινεζική Βουλή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ποινική του δίωξη.

Τη βουλευτική ιδιότητα του Μπο Σιλάι, την τελευταία του «κάλυψη» μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αφαίρεσε η κινεζική Βουλή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ποινική του δίωξη.

Ο πρώην κυβερνήτης της πόλης Τσονγκτσίνγκ και ανερχόμενος αστέρας στην κινεζική πολιτική σκηνή κατηγορείται για διαφθορά και συγκάλυψη της δολοφονίας βρετανού επιχειρηματία – υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του.

Η απόφαση της κινεζικής Βουλής ήταν αναμενόμενη και σχεδόν τυπική. Εκτός από τη σύζυγό του, λόγω του σκανδάλου έχουν καταδικαστεί και ένας στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι όπως και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι «συνέδραμαν» στη συγκάλυψη.

Η υπόθεση έχει ρίξει τη σκιά της στο επόμενο συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποία θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του, και κύρια επιδίωξη είναι το θέμα να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το συνέδριο ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου. Η δικαστική δίωξη του Μπο Σιλάι έχει ήδη δρομολογηθεί, με το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος να έχει ανακοινώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι ο πρώην αξιωματούχος «πρόκειται να λογοδοτήσει για τις πράξεις του ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk