«Οχι στις αμβλώσεις» γράφουν πλακάτ με τα οποία
πολλοί Μαροκινοί υποδέχθηκαν τις Women on Waves

Ηταν αναμενόμενο. Η υποδοχή των Women on Waves στο Μαρόκο δεν θα γινόταν μετά βαΐων και κλάδων. Οι ακτιβίστριες από την Ολλανδία – που φτάνουν εν πλω σε χώρες όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις προκειμένου να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και φάρμακα σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την κύηση- , έφτασαν στο λιμάνι Σμιρ στις 4 Οκτωβρίου, όπως είχαν προγραμματίσει. Για να βρουν, πλήθος γυναικών να τις αναμένουν για βοήθεια αλλά και αμέτρητα πλακάτ με συνθήματα κατά των αμβλώσεων και της παρουσίας τους.

Το κυριότερο, βρήκαν την είσοδο στο λιμάνι κλειστή από την αστυνομία. Οι Γυναίκες στα Κύματα δεν το έβαλαν όμως κάτω. Μαζί και με την ολλανδέζα βουλευτή Λίζμπεθ βαν Τόνγκερεν καθώς και μέλη της γυναικείας οργάνωσης MALI η οποία και τις προσκάλεσε, κατάφεραν να περάσουν από την πύλη ενός κοντινού ξενοδοχείου. Ενας αστυνομικός, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ίδιων των Women on Waves, προσπάθησε να τους σταματήσει, όμως ο καπετάνιος του πλοίου κατάφερε να υψώσει τις σημαίες και να πλεύσει γύρω από το λιμάνι.

Πάλι όμως, οι Αρχές απαγόρευσαν την όποια πρόσβαση στις ενδιαφερόμενες που ήθελαν να ανέβουν στο πλοίο – ακόμη και στον δικηγόρο των τοπικών κινημάτων – ενώ ζητήθηκε από την ολλανδική ομάδα ακτιβιστών να εγκαταλείψει το Σμιρ. Και ας μην υπήρχε κάποια παραβίαση νόμου, ούτε παράνομη πράξη: το μαροκινό ναυτικό έδειξε απλά στις Women on Waves τον δρόμο της εξόδου από το Σμιρ.

Φυσικά, η ομάδα ακτιβιστών δεν έκανε όλο το ταξίδι από την Ολλανδία για να εγκαταλείψει τη νέα καμπάνια με τα πρώτα εμπόδια. Προς το παρόν, οι Γυναίκες στα Κύματα, παραμένουν αγκυροβολημένες κάπου κοντά στο Μαρόκο και σχεδιάζουν το πώς θα κινηθούν. Την ίδια στιγμή όμως, στέλνουν ένα μήνυμα: ότι οι ενδιαφερόμενες Μαροκινές μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους μέσω τηλεφωνικής γραμμής – εμφανής και πάνω στο πλοίο- ενώ δηλώνουν ότι διαθέτουν πληθώρα φαρμάκων για ασφαλή διακοπή της κύησης.