Επιστροφή στη Σμύρνη – Αναλυτικό πρόγραμμα{{{ moto }}}

26/10/2012

Άφιξη στη Σμύρνη. Παραλαβή αποσκευών και ξεκινάμε για ολοήμερη ξενάγηση της Σμύρνης. Πρώτα μια συνολική περιήγηση της πόλης: Θα δούμε από μακριά το λόφο Πάγος με τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου από όπου ξεκινά και η τριλογία Επιστροφή στη Σμύρνη. Θα περάσουμε μπροστά από το Ρολόι, το μνημείο-σύμβολο της πόλης που στολίζει την πλατεία του Κονάκ, το Διοικητήριο, το Ιωνικό Πανεπιστήμιο, το Φως εξ’ Ανατολών του διάσημου μαθηματικού Καραθεοδωρή, το Οθωμανικό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο του Αγίου Ρόκου, το λόφο του Μπαχρή Μπαμπά. Θα περάσουμε μέσα από την Ελληνική συνοικία, μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, τα Ελληνικά σχολεία, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Αϊδινίου και του Κασαμπά, την περιοχή των Νοσοκομείων όπου είναι σήμερα η Αγία Φωτεινή. Θα διασχίσουμε την προκυμαία το Μπέλα Βίστα με το Ελληνικό Προξενείο όπου στεγάζονταν η Αρμοστεία του Αριστείδη Στεργιάδη. Θα σούμε την Πούντα και συνεχίζοντας προς το Νταραγάτσι σε μια νοητή διαδρομή με το τραμβάι όπως την περιγράφει ο Κοσμάς Πολίτης «Στου Χατζηφρ’αγκου θα δούμε την Αρχαία Σμύρνη και το Μπουρνόβα με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου τερμάτιζε το βαποράκι του τραγουδιού. Θα θαυμάσουμε τις εντυπωσιακές βίλες των Λεβαντίνων και περνώντας από το Μπαιρακλί θα φτάσουμε στο Κορδελιό. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και αγορά και επιστροφή στο ξενοδοχείο το βράδυ.

Στείλτε sms γράφοντας ΣΜΥΡΝΗ (κενό) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και αποστείλτε στο 54010

27/10/2012

Επιβίβαση στο λεωφορείο με Ελληνόφωνο ξεναγό. Επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Αγορά και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Θα περάσουμε από το σημείο όπου υπήρχε το γεφύρι των καραβανιών με το οποίο έφταναν τα εμπορεύματα από την ενδοχώρα πάνω από τον ποταμό Μέλη και τα ερείπια του αρχαίου υδραγωγείου. Θα δούμε το Μπουτζά με την παλιά ελληνική συνοικία, το ξενοδοχείο του Μανώλη, τη Λοκάντα, τη γραφική Αγγλικανική εκκλησία, τα αρχοντικά των πλούσιων Ελλήνων και των Λεβαντίνων. Θα σταματήσουμε για λίγο στο Καρατάς κι από τη γραφική οδό Ντάριο Μορένο θα ανεβούμε με το Ασανσέρ που λειτουργεί από τον 19ο αιώνα, θα θαυμάσουμε το πανόραμα της Σμύρνης. Θα περάσουμε από την Καραντίνα όπου ζούσαν οι οικογένειες των δύο γιατρών της τριλογίας. Θα δούμε το Χαμιντιέ τζαμί, το χαμάμ, το εντυπωσιακό κτίριο της τεχνικής σχολής και το νοσοκομείο όπου εργάζονταν οι ήρωες. Θα συνεχίσουμε προς το Γκιοζ Τεπέ και τη Λευκή Βίλα της οικογένειας Ουσακιζάντε, όπου πλέχτηκετο ειδύλλιο του Μουσταφά Κεμάλ με τη μετέπειτα γυναίκα του Λατιφέ. Επόμενη στάση μας στα Βουρλά. Περίπατος στην παλαιά Ελληνική συνοικία και έπειτα θα κατεβούμε τη σκάλα των Βουρλών. Στη βόλτα μας θα δούμε και το σπίτι του Σεφέρη. Έπειτα ξεκινάμε για τα Αλάτσατα. Επίσκεψη στο Τζαμί που ήταν η εκκλησία Τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τελευταία στάση στην Κρήνη (Τσεσμέ). Επίσκεψη στην πόλη και την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους. Επιβίβαση στο λεωφορείο και επιστροφή στη Σμύρνη. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και ψώνια στην παλιά αγορά Κεμαράλτι. Περίπατος στο αυθεντικό κομμάτι της προκυμαίας που διατηρείται ακόμη όπως ακριβώς ήταν μέχρι το Πασαπόρτ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Στείλτε sms γράφοντας ΣΜΥΡΝΗ (κενό) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και αποστείλτε στο 54010

28/10/2012

Επιβίβαση στο λεωφορείο με Ελληνόφωνο ξεναγό. Ξεκινάμε για την Έφεσο, όπου θα δούμε το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, την Δημόσια Αγορά, το Νυμφαίο, την Βιβλιοθήκη του Κέλσου, το Θέατρο και την εκκλησία της Παναγίας (Εκκλησία της Συνόδου) κ.ά. Επόμενη επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννου, μιας από τις εκκλησίες της Αποκάλυψης. Μετά το γεύμα θα μεταβούμε στο Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου που περιγράφεται στα Ματωμένα Χώματα. Διατηρείται όπως ήταν με τα παλιά καλντερίμια. Ελεύθερος χρόνος για αγορά.

29/10/2012

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής.