Υπάρχουν ήρωες της τελευταίας στιγμής για (ελληνικές) ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και μοιάζουν καταδικασμένες σε ελεύθερη πτώση υπό το δυσβάσταχτο βάρος χρεών ύψους 35 εκατ. ευρώ; Για επιχειρηματίες ή εφοπλιστές οι οποίοι ζουν στη χώρα μας και βιώνουν την κατάσταση εκ των έσω, ένα τέτοιο εγχείρημα θα συνιστούσε απονενοημένο διάβημα. Η ΠΑΕ ΑΕΚ τελούσε ως πέρυσι υπό τον έλεγχο ανθρώπων που (καθ’ υπερβολήν) θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ξέρουν τι έχουν, ειδικά οι δύο ανενεργοί μεγαλομέτοχοι κκ. Πέτρος Παππάς και Νίκος Νοτιάς οι οποίοι εν τέλει αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της εταιρείας (τους) απογοητευμένοι από τη συνεχιζόμενη οικονομική χασούρα τους.

Ο (παρουσιαζόμενος από τα αθλητικά ΜΜΕ ως) διαχρονικός σωτήρας της ΑΕΚ κ. Δημήτρης Μελισσανίδης το έψαξε ενδελεχώς, αλλά διαπιστώνοντας ότι οι προαναφερθέντες πήδηξαν από το τρένο, συνειδητοποίησε ότι θα ήταν… κοροϊδία να βγει μπροστά για να καλύψει δικά τους χρέη. Και όσοι σοβαροί (διότι προέκυψαν στην πορεία και κάμποσοι τσαρλατάνοι και επιτήδειοι) επιχειρηματίες μπήκαν στη διαδικασία ελέγχου της ΠΑΕ, έφυγαν τρέχοντας ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να ρίξουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα για την ΑΕΚ; Εχει πλέον καταντήσει ένα βαρέλι δίχως πάτο; Είναι η κατάσταση μη αναστρέψιμη; Υπάρχει τρόπος να γυρίσει το… παιχνίδι και να εξελιχθεί σε μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση; Την απάντηση θα δώσει εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων ο βρετανός τεχνοκράτης του ποδοσφαίρου (πρώην πρόεδρος της αγγλικής Φούτμπολ Λιγκ) κ. Κιθ Χάρις, ο άνθρωπος ο οποίος περνάει από κόσκινο την Ενωση τις τελευταίες ημέρες εξετάζοντας τους επτά φακέλους που ζήτησε και πήρε από την κιτρινόμαυρη εταιρεία. «Συμπαίκτης» του ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Βιντιάδης (ο οποίος δραστηριοποιείται στο Λονδίνο) με τον οποίο θα αποφασίσουν αν θα ήταν φρόνιμο να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας προσδοκώντας να την οδηγήσουν στην αναγέννησή της. Ιδού όσα ζήτησε (και πήρε από την ΑΕΚ) ο πλέον διάσημος άγγλος «dealer» του βρετανικού ποδοσφαιρικού στερεώματος προκειμένου να πάρει πλέον την κρίσιμη στη σύγχρονη ιστορία της Ενωσης απόφαση. Διότι, όπως λένε εντός της ΠΑΕ, «αν δεν προχωρήσει και αυτός ως το τέλος, η πτώχευση πλέον θα είναι αναπόφευκτη».

φάκελος γηπέδου: Είναι ο πλέον καθοριστικής σημασίας φάκελος για να αποφασιστεί από την πλευρά των κκ. Βιντιάδη και Χάρις το κατά πόσον η επένδυση θα μπορούσε να αποδειχθεί μελλοντικά συμφέρουσα. Ζήτησαν και έλαβαν πληροφορίες για την έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, όλες τις λεπτομέρειες για τους νόμους και τις σχετικές τροπολογίες που αφορούσαν ή αφορούν τη δυνατότητα κατασκευής και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός γηπέδου στην εν λόγω περιοχή, σχετικές μακέτες και αρχιτεκτονικές μελέτες του παρελθόντος, πληροφορίες για την εμπορικότητα της περιοχής και ειδικότερα του σημείου όπου βρίσκεται η έκταση. Ο κ. Χάρις έχει ξεκαθαρίσει στους ανθρώπους της ΠΑΕ ΑΕΚ ότι η δυνατότητα ανέγερσης γηπέδου είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο για οποιονδήποτε σοβαρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό (εν προκειμένω για την αγγλική τράπεζα Seymour Pierce η οποία συνυπογράφει τη σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος) όταν αυτός εξετάζει την προοπτική επένδυσης σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.
φάκελος οικονομικών δεδομένων: Σε λεπτομερές ξεσκόνισμα των βιβλίων της εταιρείας επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι νομικοί και οικονομολόγοι που έχουν επιστρατευθεί από τον κ. Χάρις προκειμένου να προκύψει η ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Στη διάθεσή τους βρίσκονται όλοι οι ισολογισμοί της εταιρείας από το 2004 ως σήμερα, καταγραφή κερδών και ζημιών, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, οι υποχρεώσεις προς τρίτους, η ρευστότητα της εταιρείας (η οποία στη φάση αυτή είναι σχεδόν μηδενική!), εκχωρημένα ποσά, δάνεια, υπολογισμός εσόδων και εξόδων για την επόμενη 3ετία, μετοχικό κεφάλαιο και μετοχολόγιο. Τουλάχιστον μέσα από αυτή την ιστορία ο κόσμος της ΑΕΚ θα μάθει μια και καλή πού ανήκει τελικά η εταιρεία, διότι σενάρια ακούγονται ακόμη και για μετοχές της ENIC οι οποίες είχαν ενοικιαστεί στην «ομάδα σωτηρίας 2004» (κάτι που πάντως έχουν αρνηθεί οι ιδιοκτήτες της ΑΕΚ). Θα αποδειχθεί επίσης ότι το μερίδιο του κ. Παππά (περίπου 37% επί του συνολικού) δεν πέρασε ποτέ στην ιδιοκτησία των Supporters όπως οι δύο πλευρές ισχυρίζονταν.
φάκελος εμπορικής δραστηριότητας: Πρόκειται για την πλήρη απεικόνιση των εμπορικών διεργασιών της κιτρινόμαυρης εταιρείας τα τελευταία οκτώ χρόνια, δηλαδή αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2004. Περιλαμβάνει τα πρωτότυπα συμβόλαια με όλους τους χορηγούς (διάρκειες, ποσά, ανταποδοτικότητα, τήρηση εμπορικών δεσμεύσεων και penalties) που συνεργάστηκαν με την Ενωση τη συγκεκριμένη περίοδο, όλων των ειδών τις διαφημιστικές συμφωνίες που ισχύουν ή προϋπήρξαν και ακόμη τις δραστηριότητες της εταιρείας στο Διαδίκτυο και την προσέγγιση και αξιολόγηση της εμπορικότητας του σήματος και του brand name της ΑΕΚ. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η ενημέρωση για την περιβόητη «Empire 1924» η οποία έχει «φεσώσει» την ΠΑΕ με χρέος που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ δίχως να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της (επί της ουσίας επρόκειτο για θυγατρική της ΠΑΕ η οποία είχε την εκμετάλλευση των επίσημων προϊόντων της ομάδας).
φάκελος εισιτηρίων: Εξίσου σημαντικός ο συγκεκριμένος φάκελος για την απεικόνιση της παρουσίας των φίλων της Ενωσης στα γήπεδα. Περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση της διακίνησης των εισιτηρίων διαρκείας την τελευταία 5ετία (ανά ηλικία, οικονομική ευχέρεια, τρόπο πληρωμής κ.λπ.), καθώς επίσης και των απλών εισιτηρίων και πώς αυτά διακινούνταν είτε μέσω της ΠΑΕ είτε μέσω των συνδέσμων. Ζητήθηκε επίσης ένα λεπτομερές προφίλ του μέσου φιλάθλου της ΑΕΚ, πληροφορίες για τη δυναμική και δράση των οργανωμένων συνδέσμων, καθώς επίσης και αιτιολόγηση της ολοένα αυξανόμενης αποχής των φίλων της ομάδας από το γήπεδο την τελευταία τριετία.
φάκελος προπονητικού κέντρου: Περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, χωροταξικές και λειτουργικές, για την έκταση και την τοποθεσία όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Δικεφάλου. Λεπτομέρειες δίδονται και για τον εξοπλισμό, τα πάγια έξοδα, την κατάσταση των γηπέδων, τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την ιδιοκτησία της εταιρείας που επιμελήθηκε και στην οποία ανήκει το έργο (Μεσογαία ΑΕ, συμφερόντων του κ. Νοτιά), το ετήσιο ενοίκιο, τη δυνατότητα βελτιώσεων και επέκτασης του προπονητικού κέντρου.
φάκελος διοικητικού περιεχομένου: Περιέχει το οργανόγραμμα εταιρείας, τη μισθολογική απεικόνιση των ετήσιων και μηναίων αποδοχών των υπαλλήλων, την αξιολόγηση εργασίας του υπαλληλικού προσωπικού από τον διευθυντή καθενός από τα επτά επί μέρους τμήματα και τη λεπτομερή καταγραφή των ρόλων και αρμοδιοτήτων του καθενός εκ των εργαζομένων στην ΠΑΕ.

Φάκελος ποδοσφαιρικού τμήματος
Σχέδια και ελληνική πραγματικότητα

Οι βρετανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην καταγραφή όλων των δεδομένων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία ακαδημιών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χάρις η δυνατότητα παραγωγής ποδοσφαιριστών με σημαντική αξία μεταπώλησης θα πρέπει να είναι ο Νο 2 στόχος ύστερα από αυτόν της κατασκευής γηπέδου. Διότι, όπως επισημαίνεται από την πλευρά των επίδοξων αγοραστών-επενδυτών, πρόθεσή τους δεν είναι να ρίξουν στην ΑΕΚ ένα καράβι χρήματα, αλλά να τη μετατρέψουν σε μια εταιρεία η οποία θα ζει και θα αναπτύσσεται μέσα από δικά της κεφάλαια. Πολύ φιλόδοξο για να είναι και… ελληνικό, ωστόσο αυτό είναι το πνεύμα του κ. Χάρις και των συνεργατών του. Επίσης ο ίδιος φάκελος περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το υπάρχον ρόστερ της πρώτης ομάδας, για το καθεστώς ιδιοκτησίας των παικτών, για τις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών την τελευταία 4ετία, καθώς επίσης και για τις διάρκειες και αποδοχές των υπαρχόντων συμβολαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ