Γερμανία: Πιθανό να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού λέει βουλευτής του CDU

Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να προσαρμόσουν τα επιτόκια των δανείων στήριξης, δήλωσε ο γερμανός βουλευτής, Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να προσαρμόσουν τα επιτόκια των δανείων στήριξης, δήλωσε ο γερμανός βουλευτής, Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse».

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν με τα προγράμματα βοήθειας, είπε, προσθέτοντας ότι «οι προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει στα δύο πακέτα βοήθειας παραμένουν κατά βάση. Μπορούμε ωστόσο να δούμε κάποιες αλλαγές σε μεμονωμένα επιμέρους ζητήματα, για παράδειγμα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων. Αυτό είναι συζητήσιμο».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Μίχαελ Μάιστερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, είπε, σύμφωνα με την Deutsche Welle:

«Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο όμως θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποια μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν».

«Μπορούμε», προσέθεσε, «να τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Επιπλέον ο γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει και μία επιτάχυνση πληρωμών από την πλευρά των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ.

Πάντως «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνουν», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών.

Για ενδεχόμενη παράταση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος (έστω και λίγων ημερών όπως λέει) κάνει λόγο και το ηγετικό στέλεχος ων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα διαχειρίσιμη, επισημαίνει, καθώς η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον μηχανισμούς σταθεροποίησης, τους οποίους δεν διέθετε τον Απρίλιο του 2010.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την επιδιώξουμε κιόλας, τονίζει και υποστηρίζει μάλιστα ότι στην ανάγκη θα μπορούσε να δοθεί μία μικρή χρονική παράταση: «Αν είναι θέμα ημερών, ασφαλώς δεν θα αφήσουμε το όλο εγχείρημα να αποτύχει», τονίζει χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός, επισημαίνοντας όμως ότι «πρέπει προηγουμένως να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις έχει υλοποιήσει η Αθήνα».

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Στα τέλη της εβδομάδας ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αρχικά το Βερολίνο και στη συνέχεια το Παρίσι. Από το πώς θα παρουσιάσει τον εαυτό του στις δύο πρωτεύουσες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει το ευρώ ή όχι».

Σχολιάζοντας, πάντως, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι δεν συζητείται καμία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα, η «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει:

«Αυτό που δεν είπε ο κ. Ζάιμπερτ είναι ότι στη σημερινή συμφωνία υπάρχει και μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk