Ο Τόνι Σκοτ υπήρξε ένας σοβαρός, επαγγελματίας σκηνοθέτης, οι ταινίες του οποίου μπορεί να μην είχαν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αξιώσεις, ήταν όμως άκρως χορταστικές περιπέτειες με την ικανότητα να προσελκύουν το κοινό στις αίθουσες.

Πέντε χρόνια μικρότερος από τον αδελφό του, Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Τόνι είχε γεννηθεί στο Νορθ Σιλντς του Νορθούμπερλαντ της Αγγλίας. Η έφεσή του στην ζωγραφική φάνηκε στις χρονιές που σπούδασε στο κολέγιο του Λιντς και στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ, απ’ όπου κέρδισε μια υποτροφία για.το μάστερ του στις Καλές Τέχνες στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου.

Μετά τις σπουδές του ο Τόνι Σκοτ αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στην ζωγραφική αλλά για βιοποριστικούς λόγους αναγκάστηκλε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και μαζί με τον αδελφό του μπήκε στον χώρο της διαφήμισης ιδρύοντας την εταιρία Ridley Scott Associates. Πολλά χρόνια αργότερα ίδρυσαν την κινηματογραφική εταιρία Scott Free Productions.

Θα μπορούσες να πεις ότι η αγάπη του Τόνι Σκοτ για την ζωγραφική φαινόταν στις ταινίες του. Ως κινηματογραφιστής έδινε τεράστια σημασία στους φωτισμούς, την ατμόσφαιρα και την εικόνα των ταινιών του. Αυτό φάνηκε αμέσως από την ταινία που του άνοιξε τις πόρτες στο Χόλιγουντ, το «Αίμα και πάθος», μια ιστορία βρικολάκων στη Νέα Υόρκη του 1983 με πρωταγωνιστές την Κατρίν Ντενέβ, την Σούζαν Σαράντον και τον Ντέιβιντ Μπάουι.
Από εκεί και πέρα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η μια επιτυχία του Τ. Σκοτ ακολουθούσε την άλλη. Το 1986, η στρατιωτική περιπέτεια «Τοp gun» συνέβαλλε τα μέγιστα στην μετατροπή του Τομ Κρουζ σε μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο «Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς 2» είχε ισάξια επιτυχία στις αίθουσες με την ταινία της οποίας αποτελούσε συνέχεια, τον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς» (1984).

Το 1989 ο Σκοτ σκηνοθέτησε τις «Μέρες κεραυνού», την πρώτη αμερικανική ταινία της Νικόλ Κίντμαν, η οποία μάλιστα σήμανε την αφορμή της γνωριμίας της αυστραλέζας ηθοποιού με τον Τομ Κρουζ, τον οποίο και παντρεύτηκε λίγο αργότερα.

Μετά τον «Ιλιγγιώδη έρωτα» σε σενάριο Κουέντιν Ταραντίνο παραγωγής 1993, ο Τόνι Σκοτ γύρισε την υποβρύχια περιπέτεια «Crimson Tide» (1995) που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του με τον αφροαμερικανό ηθοποιό Ντενζέλ Γουόσινγκτον. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη ταινίες τους, οι «Δια πυρός και σιδήρου», «Déjà vu: 4 μέρες διορία», «Επίθεση στον συρμό» και το παραγωγής 2010 «Ασταμάτητο» που είναι και η τελευταία ταινία που ο Σκοτ σκηνοθέτησε.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ταινίες ο Τόνι Σκοτ βρήκε τον χρόνο για να γυρίσει το θρίλερ κατασκοπίας «Παιχνίδια κατασκόπων» με τους Μπραντ Πιτ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ αλλά και να υπογράψει την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών όπως οι «Στηλοβάτες της γης», «The good wife» και ταινιών όπως οι «Η δολοφονία του Τζέσι Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ», «The grey» αλλά και ο «Προμηθέας» του αδελφού του τον οποίο είδαμε στις αίθουσες εφέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ένα από τα μελλοντικά σχέδια του Τόνι Σκοτ θα ήταν η «συνέχεια» του «Top gun» και πάλι με τον Τομ Κρουζ.