Συρία: Στα σύνορα έχουν μεταφερθεί τα χημικά όπλα

Οι Σύροι αντάρτες κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί «επίθεση από το εξωτερικό». Το καθεστώς, η διπλωματική πίεση σε βάρος του οποίου ενισχύεται ενώ η εμφύλια σύρραξη κλιμακώνεται, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα πως η Συρία έχει χημικό οπλοστάσιο αλλά «δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ» εναντίον Σύρων.

Οι Σύροι αντάρτες κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί «επίθεση από το εξωτερικό».

Το καθεστώς, η διπλωματική πίεση σε βάρος του οποίου ενισχύεται ενώ η εμφύλια σύρραξη κλιμακώνεται, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα πως η Συρία έχει χημικό οπλοστάσιο αλλά «δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ» εναντίον Σύρων. Οι ΗΠΑ έστειλαν αυστηρό μήνυμα στο Άσαντ πως θα λογοδοτήσει εάν γίνει χρήση χημικών όπλων ενώ το Ισραήλ ανησυχεί για την τύχη του οπλοστασίου σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.

Όπως ανέφερε την Τρίτη ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αντικαθεστωτικοί γνωρίζουν «επακριβώς πού βρίσκονται τα όπλα αυτά και τη θέση τους και αποκαλύπτουμε ότι ο Ασαντ μετέφερε ορισμένα από τα όπλα αυτά και εξοπλισμό με μίγματα χημικών στοιχείων προς τα αεροδρόμια των συνόρων».

Οι αντικαθεστωτικοί δεν ανέφεραν συγκεκριμένα για ποια σύνορα πρόκειται. «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το καθεστώς άρχισε εδώ και μήνες να μεταφέρει τα αποθέματά του των όπλων μαζικής καταστροφής σε σκοπό να ασκήσει πίεση στην περιοχή και στη διεθνή κοινότητα» υποστηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για τον παράγοντα του χημικού οπλοστασίου, είτε τώρα που βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος είτε περάσει στον έλεγχο ομάδων της αντιπολίτευσης.

Ο Αμπντέλ Μπασετ Σαϊντα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου -του μεγαλύτερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης- είπε ότι «ένα καθεστώς που σφαγιάζει τα παιδιά, που βιάζει τις γυναίκες, μπορεί επίσης να κάνει χρήση χημικών όπλων».

O πρωθυπουργός του γειτονικού Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για το ενδεχόμενο το χημικό οπλοστάσιο να περάσει «σε χέρια τρομοκρατών» -λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν ο έλεγχός του περνούσε στη Χεζμπολάχ, «θα ήταν σαν να τα έπαιρνε η Αλ Κάιντα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk