Τρόικα για Ιρλανδία: Τα κάνατε όλα σωστά, αλλά δεν έπιασαν

Η Ιρλανδία εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά η οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους και το 2013 θα παραμείνει αδύναμη, είπαν την Πέμπτη οι διεθνείς δανειστές της χώρας στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε

Η Ιρλανδία εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά η οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους και το 2013 θα παραμείνει αδύναμη, είπαν την Πέμπτη οι διεθνείς δανειστές της χώρας στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε.

Η Ιρλανδία πέρασε με επιτυχία τον τελευταίο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναμενόταν, ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε αναπάντεχα κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη που σημείωσε πέρυσι.

«Η εφαρμογή των (οικονομικών) πολιτικών από την Ιρλανδία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρόικα.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2012 και το 2013 παραμένουν περιορισμένες, καθώς η αναιμική ανάπτυξη του εμπορικού της εταίρου μειώνει τις εξαγωγές, παρά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» είπε.

Η δε ανεργία, της οποίας ο δείκτης έφθασε το 14,9% τον Ιούνιο, βρίσκεται «σε ανεπίτρεπτα επίπεδα», τονίζει η τρόικα. «Προτεραιότητα παραμένει να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση».

Την ώρα που η Ιρλανδία αναμένει μία χαλάρωση του προγράμματος διεθνούς δανεισμού της, με μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 85 δισ. που της χορηγήθηκαν, η αποστολή των ειδικών τονίζει πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

«Οι ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ συζητούν με τις αρχές τις πιθανές τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον διαιωνιζόμενο χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής», τονίζουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί, χωρίς να προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk