Σε απόλυτο θρίλερ εξελίσσεται η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls των εταρειών Opinion, Alco, GPO, Marc, Metron Analysis και MRB, η ΝΔ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση και το «τρόπαιο» των 50 εδρών. Την εξέλιξη των ελληνικών εκλογών παρακολουθούν με αγωνία οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τις οποίες αναμένονται ανακοινώσεις πιθανότατα αργά το βράδυ όταν η εικόνα θα ξεκαθαρίσει.

Τα exit polls λοιπόν δίνουν τη ΝΔ να κινείται μεταξύ του 27,5% – 30,5%, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να ακολουθεί, σε απόσταση αναπνοής, με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 27% και 30% – γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Το ΠαΣοΚ εμφανίζεται σε ποσοστά χαμηλότερα αυτών των προηγούμενων εκλογών της 6ης ΜΑϊου (είχε κερδίσει περίπου 13,2%) και κινείται πλέον μεταξύ 10%-12%.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι η Χρυσή Αυγή «φλερτάρει» ακόμη και με την τέταρτη θέση με τα ποσοστά της να κινούνται, βάσει των προβλέψεων, μεταξύ 6% – 7,5%. Στα ίδια ποσοστά βρίσκονται και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», έχοντας πάντως απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του ΜΑϊου. Η ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη κινείται μεταξύ 5,5%-6,5%, ενώ ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι το ΚΚΕ που βλέπει τα ποσοστά του να καταβαρθρώνονται μεταξύ 5% και 6%.

Ωστόσο, το exit poll της Public Issue για τον ΣΚΑΙ φέρνει σε αντίστοιχη πρόβλεψη εμφανίζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να προηγείται με ποσοστό που θα μπορούσε να φθάσει ως και το 31%, με τη ΝΔ να φθάνει μέχρι το 30%. Το ΠαΣοΚ κινείται στη σφαίρα του 11%-15%, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» μεταξύ 6%-9%, το ίδιο και η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή βλέπουν τα ποσοστά τους να κινούνται μεταξύ 4%-7%.

Ηρεμία επικρατεί στα κεντρικά εκλογικά περίπτερα της ΝΔ στο Σύνταγμα και του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια.

Με το άκουσμα των αποτελεσμάτων επικράτησε προς στιγμήν ενθουσιασμός στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους παρευρισκόμενους κομματικούς φίλους να φωνάζουν συνθήματα.. Σύντομα όμως επικράτησε ηρεμία εν όψει του εκλογικού θρίλερ που αναμένεται στη συνέχεια της βραδιάς.

Στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα η κατάσταση ήταν εξ αρχής πιο ήρεμη.

Και στα δύο κέντρα υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.

Η εκτίμηση για τη δύναμη των κομμάτων όπως αποτυπώνεται από το Exit poll που διενήργησαν από κοινού εταιρείες δημοσκοπήσεων:

Δείτε αναλυτικά το Exit Poll

Πρόβλεψη ψήφου

ΝΔ28,6-30 %
ΣΥΡΙΖΑ27,5-28,4%
ΠαΣοΚ11-12,4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες6,8-7,8%
Χρυσή Αυγή6,5-7,1%
Δημοκρατική Αριστερά5,8-6,6%
ΚΚΕ4,8-5,6%
ΛΑΟΣ1,5-2%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ1-1,5%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ1,5-2%


Οι έδρες

ΝΔ: 127
ΣΥΡΙΖΑ: 72
ΠαΣοΚ: 32
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 21
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 19
ΔΗΜΑΡ: 16
ΚΚΕ:13

Οι προβλέψεις για τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος με βάσει και τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας της Public Issue:

ΣΥΡΙΖΑ29,5 %
ΝΔ27 %
ΠαΣοΚ12,4 %
ΚΚΕ4,5 %
Ανεξάρτητοι Έλληνες7,4 %
Δημοκρατική Αριστερά6,2 %
Χρυσή Αυγή6,9 %
Δημιουργία Ξανά 2 %
0 %
0 %
0 %
0 %